Da bi postali njihova navada, morate storiti korak naprej od kratkoročne optimizacije in digitalni marketing usmeriti k dolgoročnim poslovnim ciljem, pravi Črt Podlogar iz Red Orbita.

Podjetja pri načrtovanju in nato izvajanju marketinga pogosto naredijo vsaj eno, pogosto pa več od štirih glavnih napak, zaradi katerih ne postanejo prva in edina izbira pri zadovoljevanju specifične nakupne navade potrošnikov.

Črt Podlogar je na drugem dnevu 23. Slovenske marketinške konference opisal štiri glavne napake:

Interakcije kupca in trgovca obravnavate kot samostojne celote

Podjetja pogosto pozabljajo, da je vsaka interakcija del kompleksne celote. Porabnik je kompleksen subjekt, ki svoje nakupne odločitve sprejema na osnovi več dejavnikov, tako osebnih kot tistih, ki prihajajo iz njegovega okolja.

Pri ocenjevanju uspešnosti vsak kanal obravnavate ločeno

Pri tem ignorirate dejstvo, da ste v interakciji s kupci na več različnih načinov. Ni nepomembno, ali je oglas na Facebooku pripomogel k naknadnemu nakupu na podlagi oglasa na Googlu.

Pri ocenjevanju posamezne interakcije ne upoštevate izkušenj kupcev

Pozabljamo, da se vsaka interakcija zgodi v kontekstu izkušenj. Če ste s kupcem ustvarili tri negativne izkušnje in pričakujete, da bo četrta pozitivna, ste se znova zmotili.

Pri kupcih ne spodbujate zvestobe, ampak tekmujete v višini popusta

Vse to počnete v želji doseči višjo stopnjo konverzije, a pogosto zaman. Zvestoba je praviloma posledica dobrega produkta (po ugodni ceni) ob dobri celostni nakupni izkušnji.

Podlogar je poudaril, da občasno nakupovanje (denimo štirje nakupi v letu dni) ne pomeni, da ste ustvarili navado pri tem kupcu. Žal gre zgolj za naključje.

Da bi postali navada svojih kupcev, se morate osredotočati na celotno nakupno izkušnjo, ne zgolj optimizirati uporabniško izkušnjo na spletu.