Lovro Peterlin

direktor, A1 Slovenija

Mark Žabkar Marič

direktor, E bike tour Bled

Dean Habuš

mladi podjetnik, Preprosto.je

Peter Curk

direktor marketinga, Petrol

Mitja Pirc

direktor poslovnega svetovanja, Deloitte

Rok Hrastnik

član uprave, izvršni direktor za marketing v skupini Sensilab

Matjaž Robinšak

direktor raziskav in partner, Valicon

Barbara Modic

svetovalka za marketing in medije, Sila&Modic consulting

Zenel Batagelj

partner, Valicon, d.o.o.

Peter Vidmar

soustanovitelj in direktor Agencije 101

Jure Laharnar

vodja digitalnega marketinga, AdStar
si Prikaži govorce Skrij govorce Prikaži opis programa Skrij opis programa Sponzorji dogodka Sponzor dogodka Uredi dogodek
09:00 - 10:00
Uvodno predavanje
Glavni uvodničar 23. Slovenske marketinške konference Jeremy Waite (IBM): (R)evolucija marketinga je tu!**
Prikaži opis programa

Umetna inteligenca (AI) povzroča revolucijo v načinu poslovanja in mnogi marketinški vodje se trudijo ostati v koraku z vsemi spremembami. Po mnenju mnogih analitikov obstaja verjetnost, da se bodo razmere v prihodnjih petih letih spremenile bolj, kot so se v zadnjih 20, pri čemer je več kot 85 odstotkov projektov preoblikovanja marketinga obsojenih na neuspeh. V predavanju bo Jeremy Waite predstavil, kakšen bo marketing v prihodnjih petih letih, kako lahko pripravite svoj biznis za prihodnost in kaj lahko storite že DANES. Čakajo vas praktični nasveti, predstavitev AI v živo in nekaj izjemnih študij primerov, na katerih bo Waite pokazal, kako bo najboljša kombinacija še vedno ostala organska in umetna inteligenca, ki delata z roko v roki.

 

10:00 - 10:30
Pogovor
Jin-Jang (R)revolucije marketinga – pogled dveh »marketingašev z rezultati in kilometrino«
Prikaži opis programa

Svoje poglede, izkušnje in ideje o spremembah v marketingu bosta v pogovoru razkrila Darja Teržan (Mlekarna Celeia) in Ranko Jelača (Telekom Slovenije). Vsak s svojimi uspehi, delujoča v podobnih in različnih panogah … kaj se je v marketingu spremenilo, kateri koncepti ostajajo in kaj je drastično drugače? Kako se mora na to odzvati menedžer marketinga in kaj mora imeti v sebi, da bo uspešno gradil znamko, zvestobo kupcev in tudi svojo poslovno pot?

Pogovor vodi Primož Hvala, predsednik programskega sveta SMK

10:30 - 11:00
Odmor za druženje
Odmor za druženje
Prikaži opis programa

Odmor za druženje

11:00 - 12:30
Predavanje
Transformacije in disrupcije – kako biti zmagovalec?
Prikaži opis programa

Digitalna ali katerakoli druga transformacija pomeni spremembo, spremembo v ljudeh. Kako s svojimi idejami, svojo filozofijo osvojiti celotno organizacijo? Videli bomo, kako so nekateri transformacijo izpeljali v praksi, kako so motivirali sebe, kako so spremenili sebe in celotne organizacije, kako to naredijo v mesecu dni in ne v letu ter zakaj so nekateri učinkoviti in hitri, drugi pa imajo oznako »dinozavri«.

 
11:00 – 11:30

 
Lovro Gruden (Indigo Consulting): Ali vključujemo partnerje v inoviranje?/Ekskluzivno za SMK rezultati tradicionalne raziskave MindWideOpen

 
Letos so raziskovali, ali so podjetja (in marketingarji) v Sloveniji odprta za resnična partnerstva, ali znajo partnerje vključiti v inoviranje, transformacije in iskanje odgovorov na disrupcije na trgih ali pa jih vidijo zgolj kot dobavitelje storitev. Poleg posnetka stanja bodo dani tudi predlogi, kako se spodbudi sodelovanje in kakšno vlogo ima pri tem marketing.

 
11:30 – 12:00

 
Tadej Accetto (Petrol): Ne »Agile, Scrum … v teoriji«, ampak kako bi bilo učinkovito uresničevanje marketinških idej, projektov videti v praksi

 
Tadej Accetto je v zadnjih letih potisnil do uresničitve veliko projektov, ki so se nanašali na izboljševanje izkušnje uporabnikov, od malih domačih primerov do uporabniških rešitev za Ryanair. V prispevku bo ponudil 5 ključnih nasvetov, kako delovati, da bi bili uspešni v implementaciji, da bi kupci resnično dobili boljšo izkušnjo. Kaj je pomembneje, da imamo želeno rešitev ali čas in sredstva? Zakaj in kako prioritizirati? Kako sestaviti tim in kako ga voditi, da bo dosegel najboljši output? Kako ocenjevati napredek razvoja rešitve? Kako nam zgodbe uporabnikov koristijo pri fokusiranju na uporabnika? O Agile, Scrum … ne bo govoril kot o idealu, ampak kako to dejansko živeti in uresničiti. Zanimivo za vse, ki želite premakniti organizacijo v smeri kupcev, za vse, ki ne želite govoriti, ampak doseči na kupca usmerjeno organizacijo.
 

12:00 – 12:30
 
Jelena Agafonova (BIT-Roots): Kako izzvati celotno industrijo in kako ustvariti svetovni izdelek za digitalne porabnike?
 
Jelena Agafonova bo pokazala, kako lahko novi agilni poslovni model izzove tradicionalno finančno industrijo. Agafonova je zaposlena v novem podjetju, ki ga je zagnala ena izmed vodilnih slovenskih zavarovalnic, vendar je popolnoma samostojno. Kako to doseči? Novo podjetje je imelo v mislih tudi globalnega digitalnega porabnika in Agafonova nam bo med drugim pokazala, kako ustvariti nov izdelek zanj. Popolnoma nov izdelek, in to v zelo kratkem času. Zanimivo za vse, ki želijo ustvariti in uvesti svetovni izdelek za digitalne porabnike.

12:30 - 13:30
Odmor za kosilo
Odmor za kosilo
Prikaži opis programa

 

Sponzor današnjega kosila:

13:30 - 14:30
Predavanje
Marketing z rezultati v akciji
Prikaži opis programa

13:30 – 13:45
 
Jan Dobrilovič (Beeping): 5 vpogledov v nakupno vedenje Slovencev oz. kako uporabiti nakupno vedenje v svoj prid
 
Dobrilovič bo predstavil praktične ugotovitve o vedenju porabnikov, do katerih so skozi številna testiranja prišli pri Beepingu, spletni platformi za čiščenje v gospodinjstvih. Kateri dan v tednu je najboljši za marketinško akcijo, kako poimenovati gumb za naročilo, kdaj v procesu nakupa pokazati ceno, za kateri element v ponudbi lahko močno dvignemo ceno celotne ponudbe … Zanimivo za vse, ki želite na zelo preprost način dobiti dober vpogled v svojo stranko.
 
13:45 – 14:00
 
Gorazd Kos (Telekom Slovenije): Vplivanje na percepcijo vrednosti in nakupno odločitev za višji paket
 
V prispevku bomo videli, kako so z drugačno cenovno politiko vplivali na porabnike, da so izbrali bogatejše pakete. Kako doseči, da se porabniki odločajo za bogatejšo ponudbo? Kako pomagati prodajalcem, da so sposobni prodajati bogatejši paket? Koristno za vse, ki želijo prodajati izdelke/storitve višje vrednosti.
 
14:00 – 14:15
 
Melnisa Begović (Studio Moderna): Kako obletnico blagovne znamke resnično izkoristiti za prodajni uspeh
 
Prikazano bo, kako obletnico blagovne znamke izkoristiti za vključevanje splošne javnosti, gradnjo image blagovne znamke in povečevanje prodaje. Kako so v Studiu Moderna obletnico speljali skozi svoj 360-stopinjski pristop, usklajen prek šestih prodajnih kanalov in lokaliziran na 20 trgih? Kaj so naredili, da je obletnica postala prodajna uspešnica? Koristno za vse, ki ne bi radi svoje obletnice zgolj »praznovali«, ampak jo tudi drugače izkoristili.
 
14:15 – 14:30
 
Nataša Ravnikar (Optiweb): Ne prodajne akcije, vključenost porabnikov in digitalne vsebine prinašajo dodatno prodajo. Tudi do 70 odstotkov večjo.
 
Prikazanih bo nekaj praktičnih primerov, kako je ponudnik opreme za prosti čas Iglu Šport z izjemno omejenim proračunom z vključitvijo aktivnosti engagementa in ustvarjanjem neprodajnih vsebin občutno povečal mesečno spletno prodajo za do 70 odstotkov. Videli bomo, kdaj objaviti predlog za »vikend izlet«, da bo to vodilo do najvišje konverzije, ali je bolje imeti kvadratne ali horizontalne fotografije, ali je z vidika prodaje bolje uporabiti direktno povezavo prek klika na fotografijo ali zunanjo povezavo v besedilu objave … Zanimive ugotovitve za vse, ki skrbite za digitalno komunikacijo in vključenost uporabnikov.

14:30 - 14:45
Odmor za druženje
Odmor za druženje
Prikaži opis programa

Odmor za druženje

14:45 - 15:55
Predavanje
Kako blockchain že danes spreminja panoge in marketing
Prikaži opis programa

Ne bomo govorili o kriptovalutah, ampak o tem, kaj prinaša tehnologija, kje so nove priložnosti za posel in kaj mora marketingaš o tem vedeti danes. Prikazali bomo primere, kjer blockchain že danes spreminja industrije in vpliva na delo marketingašev. Koristno za vse, ki želijo slediti razvoju tehnologije in zakonov poslovnega uspeha.

Mitja Pirc (Datafund, Indigo Consulting): Dolgotrajni učinki blockchaina na marketing

V Sloveniji bodo prvič predstavljeni praktični primeri uporabe tehnologije blockchain, ki dejansko že živijo, so uresničeni in niso zgolj ideje na papirju.

Alexander Vasylchenko (Sofitto): Ustvarite svoj lastni plačilni sistem*

Osebna zgodba, kako v nekaj sekundah prenesti denar drugi osebi. Ta oseba lahko denar dvigne brez vključenosti banke. Kako bodo lahko običajni ljudje izvajali denarne transakcije brez finančnih ustanov? To je resna grožnja za mnoge finančne ustanove. Kako lahko danes 35 ljudi skrbi za transakcije, ki dosegajo BDP majhne države, v primerjavi s številom zaposlenih v manjši banki? Kaj so tudi druge posledice, ki jih tehnologija blockchain prinaša različnim industrijam? Nekaj odgovorov bo predstavljenih v tej predstavitvi.

Claudio Parrinello (Unico): Monetiziranje digitalnega pomanjkanja*

V današnjem času je eden izmed vzpenjajočih se trendov tudi zbirateljstvo. A fizične zbirke imajo za novo generacijo porabnikov, ki visoko cenijo digitalno vsebino in digitalno uporabniško izkušnjo, številne omejitve. Z uporabo blockchaina lahko premium spletno vsebino preoblikujemo v omejene izdaje, v decentralizirane digitalne zbirateljske predmete, s katerimi se lahko trguje. Na posebnih prireditvah (koncertih, razstavah, tekmah …) lahko dobimo digitalno »dokazilo o obisku«, ki ga je mogoče vtisniti v zbirateljski predmet in mu s tem dodati vrednost. V začetni fazi bomo ročno izbirali vsebino in umetnike, pozneje pa bomo »vsem« (na primer umetnikom, glasbenikom, vodjem projektov …) omogočili ustvarjanje lastne zbirke, dokazovanje pristnost in edinstvenost, deljenje po vsem svetu in pridobivanje provizije ob prodaji.

15:55 - 16:45
Pogovor
Pogovor: Kako iti naprej?
Prikaži opis programa

Jani Valjavec in Tim Mitja Žagar (ICONOMI): Kako iti naprej?

Zenel Batagelj (Valicon) kreira in napoveduje tale pogovor: »Lani, ko sem se pripravljal na pogovor z Gravnerjem (sklepni pogovor prvega dne lanske SMK), sem nekako slutil, da bi letos bila naravna izbira Tim Mitja in Jani. Ker sta pač bila prva. Tako kot je bil Gravner prvi pri oranžnih vinih, sta bila Mitja in Jani prva v Evropi, ki sta uporabila množično zbiranje sredstev (tako imenovani ICO) za realizacijo podjetniške ideje in zbrala več kot takrat magičnih 10 milijonov dolarjev. Vse to se je zgodilo manj kot pred dvema letoma. Na ta konec sveta sta nekako prinesla upanje in svež kapital. Da, onadva sta nekako kriva za ICOmanijo, ki je in bo močno zatresla našo malo ekonomijo. Medtem ko smo se lani od Gravnerja naučili, da je treba iti nazaj, se bomo tokrat učili, kako iti naprej. Kdo so te nore nove generacije, kako gledajo na svet, kaj se lahko naučimo od njih, je to okolje pripravljeno nanje, jih bo sprejelo ali izpljunilo? In pa seveda, od kod ta intuicija, ki je tako zgodaj zaznala superiornost tehnologije ali hype?«

16:45 - 17:00
Odmor za druženje
Odmor za druženje
Prikaži opis programa

Sponzor današnjega druženja:

17:00 - 18:00
Predavanje
»Mikro« marketing lahko postane »makro«
Prikaži opis programa

17:00 – 17:30

Rado Daradan in Mic Melanšek (Hurra Studios): Kako lahko Slovenci s knjigami osvojimo bralce v Nemčiji, Italiji, ZDA …

Dobili bomo nekaj lekcij o tem, kako marketing izdelka za končne kupce prilagoditi mednarodnemu okolju: kako so prilagajali izdelek, način plačila, komunikacijo za končne kupce, kako se razlikujejo od vseh preostalih … Videli bomo, zakaj se je avgusta zgodil odboj in jim je s personaliziranimi knjigami uspelo osvojiti nemške bralce. Navdihujoče in koristno za vse, ki želite poslovati zunaj Slovenije.

17:30 – 18:00

Polona Peunik (Akrobat): Kako smo spremenili koncept in povečali prodajo na globalnem trgu za 80 odstotkov – izkušnje Akrobata

Spoznali bomo, kako preiti s prodaje izdelka na prodajo rešitev/poslovnih projektov. Kako se ob tem spremenijo potrebe kupcev, argumentacija ponudbe, način prodaje. Sprememba koncepta je prinesla globalizacijo in rast prodaje za 80%. Z omejenimi resursi. Koristno za vse, ki si želijo rasti na B2B trgih in imajo omejene resurse.

18:00 - 18:30
Predavanje
Skrivnostni gost – (R)evolucija lastnega življenja
Prikaži opis programa

Želite še več od svojega življenja? Želite na koncu leta reči: »Bilo je super leto!«? Prisluhnite, kako na življenje, poraze, uspehe in napredek gleda športnik, ki je za svoje mednarodne uspehe sam naredil izjemno veliko. Zakaj? Kako? O tem bo govoril letošnji skriti gost. (R)evolucija lastnega življenja. Obvezno za vse, ki želijo naprej.

18:30 - 19:15
Odmor za druženje
Druženje ob aromatičnih vinih Puklavec Family Wines in Bisnodov vpogled v vina na terasi GH Bernardin
Prikaži opis programa

Druženje ob aromatičnih vinih Puklavec Family Wines:

19:00 - 19:30
Podelitev nagrad
Sprejem pred podelitvijo nagrad pred dvorano Europa
Prikaži opis programa

 

19:30 - 20:15
Podelitev nagrad
Podelitev nagrade marketinška odličnost 2018 v dvorani Europa
Prikaži opis programa

 

20:15 - 22:00
Ogrevanje z Radiem 1
Ogrevanje z Radiem BOB pred večerno zabavo pred hotelom Bernardin
22:00
Zabava
Zabava “Black night party” z Radiem 1 na terasi GH Bernardin
Prikaži opis programa

09:00 - 10:45
Predavanje
Kako »produkt« postane »izkušnja«/Ko je P = CX
Prikaži opis programa

9:00 – 9:45

James Hall (Park): Vidiki in vloga dizajnerskega razmišljanja v različnih industrijah (*Design Thinking Perspectives & Roles (across different industries))*

Po predstavitvi boste bolje razumeli štiri vidike dizajnerskega razmišljanja v različnih panogah. Kakšno vlogo je imelo dizajnersko razmišljanje in kako je pomagalo nekaterim najboljšim globalnim podjetjem v vsakodnevnem poslovanju? Dizajnersko razmišljanje pomaga podjetjem pri izboljšanju razumevanja vedenja kupcev, izboljšanju točke dotika, digitalne komunikacije in celostne porabniške izkušnje z blagovno znamko. Pojasnjeno bo tudi, kako bomo to znanje lahko uporabili v marketingu.

9:45 – 10:15

Matjaž Grm (Adria Mobil): Koncept za povečanje inovativnosti, izboljšanje uporabniške izkušnje in vrednosti blagovne znamke

Spoznali bomo, kako so v Adrii Mobil s pristopi dizajn menedžmenta dosegli izboljšave, ki so blagovni znamki prinesle napredek v percepciji porabnikov, napredek v uporabniški izkušnji in zadovoljstvu kupcev, nove proizvode, inovativno uporabo tehnologije in izboljšanje poslovanja. Izvedeli bomo, kaj je za uspeh dizajn menedžmenta nujno narediti na ravni marketinga in na ravni podjetja. Koristno za vse, ki želijo narediti korak naprej v inovativnosti, razvoju produktov, izboljšanju izkušnje in dobičkonosnosti svojih znamk.

10:15 – 10:45

Ivan Kovačević (Bruketa & Žinić & Grey): Kako blagovne znamke v regiji preoblikujejo izkušnje kupcev – primeri iz različnih panog

Pogledali bomo v zakulisje, kako blagovne znamke iz različnih panog poskušajo izboljšati izkušnjo kupcev, s tem da vpeljujejo nove ugotovitve o »customer journey«, poti svojih kupcev. Videli bomo, kako je banka oblikovala novo vrsto podružnice, specializirano za izobraževanje strank, ki ne sprejemajo v celoti digitalnih rešitev, in kako s tem prihranijo tudi pri stroških. Drug primer nam bo pokazal, kako podjetje v regiji prodaja rabljene avtomobile zgolj na spletu, brez fizičnega stika med kupcem in izdelkom pred nakupom. Kako oblikovati porabniško izkušnjo, ki strankam pomaga sprejeti tako pomembno odločitev zgolj v digitalnem svetu? Videli bomo tudi, kako je zavarovalnica vključila svojo skupnost ob praznovanju 150-letnice … Predstavitev je zanimiva za vse, ki želijo izboljšati izkušnje svojih strank in se razlikovati od konkurenčnih blagovnih znamk.

10:45 - 11:00
Odmor za druženje
Odmor za druženje
Prikaži opis programa

Odmor za druženje

Sponzor današnjega druženja:

11:00 - 12:45
Predavanje
Digital je prevladal … kako naprej?
Prikaži opis programa

11:00 – 11:35

Črt Podlogar (Red Orbit): Naredite korak naprej od kratkoročne optimizacije – digital naj bo usmerjen k dolgoročnim poslovnim ciljem

Za digital je vedno veljalo, da je njegova največja prednost možnost merjenja, ki ni primerljiva z nobeno drugo obliko komunikacije. Fokus večine podjetij, ki včasih meji na obsedenost, je zato pričakovano ravno merjenje rezultatov in optimizacija. V prispevku bomo od velikega zagovornika merjenja in optimiziranja slišali, da pretirana obsedenost z merjenjem ne bo prinesla optimalnih rezultatov. Podjetja, osredotočena na kratkoročne rezultate in konverzije, pozabljajo na grajenje navad pri kupcih. Ko naša blagovna znamka postane navada v nakupnem procesu porabnika, je naš položaj boljši in varnejši. Kako zgraditi navade? Postavljati je treba zanke in iskati priložnosti, ko lahko kupcem olajšamo nakupne procese in vzpostavimo ponavljajočo se komunikacijo. Ni vse v optimizaciji stroškov – izjemno pomembna je tudi uporaba smiselnih KPI-jev, ki bodo prinesli dolgoročen tržni in poslovni uspeh. To je prihodnji koncept digitalnega okolja. Koristno za vse, ki želite svoje digitalne aktivnosti postaviti korak pred drugimi.

11:35 – 12:10

Rok Hrastnik (Sensilab): Popolna ločitev on/offline in kako v letu dni s 4 na 14 trgov oziroma do 170-odstotne rasti prihodkov

V Sensilabu so se odločili in povsem ločili online in offline v dve poslovni enoti. Postavili so model za e-prodajo, s katerim neposredno iz Slovenije odpirajo trge v EU z minimalnimi naložbami. Trenutno so online v Veliki Britaniji, Irski, Nemčiji, Avstriji, Španiji, Portugalski, Franciji, Česki, Italiji, Hrvaški, Romuniji …. Novi trgi so običajno dobičkonosni v enem do dveh mesecih. Kadri so v Sloveniji in nimajo predhodnih izkušenj. Čas do vstopa na trg je ekstremno kratek. Kako jim to uspeva? Nekaj praktičnih ukrepov, nasvetov in rezultatov bomo videli v prispevku. Koristno za vse, ki razmišljate ali delujete mednarodno in želite še okrepiti e-prodajo.

12:10 – 12:45

Ljupčo Todorovski (Fakulteta za upravo, UL): Kaj narediti, da bomo prišli do boljših napovedi vedenja potrošnikov?

V prispevku bomo videli, da razvoj tehnologije sicer omogoča zelo natančne modele vedenja uporabnikov in strank, a žal to dostikrat ne pomeni, da svoje stranke bolje razumemo ali jim ponujamo boljša priporočila (kajti točnost napovedi in interpretacija nista dovolj za razumevanje vedenja). Kaj moramo marketingarji narediti, da bodo napovedni modeli pomagali, da bomo bolje razumeli stranke in jim ponujali boljša priporočila.

12:45 - 13:15
Odmor za druženje
Odmor za druženje
Prikaži opis programa

Odmor za druženje

13:15 - 14:15
Predavanje
Spremenjeni marketing, ki prinaša rezultate
Prikaži opis programa

13:15 – 13:45

Aleksandra Kregar (Atlantic Grupa): Marketing (r)evolution v praksi

V današnjem vedno priklopljenem svetu se pričakovanja porabnikov spreminjajo. Tako se spreminja tudi funkcija marketinga – data, digital, social, real-time analytics, agility so kompetence modernega marketinga. Rezultat sprememb je tudi sprememba marketinške funkcije.

Seznanili se bomo z razvojem funkcije marketinga v Atlantic Grupi – prikaz nove organizacije, postavitev novih marketinških procesov in odgovornosti, določitev koncepta marketinških kompetenc, njihovo merjenje in razvoj skozi interno Marketing Akademijo so aktivnosti transformacije koncepta marketinga zadnjega leta. Projekt transformacije pomeni tudi novo vlogo marketinga, ki na podlagi gradnje digitalnih, analitičnih in strateških kompetenc ter njihove integracije s tradicionalnimi marketinškimi kompetencami spreminja tudi svoj vpliv. Kako novi koncepti in gradnja novih znanj vplivajo na razvoj blagovnih znamk, interno in eksterno, kako se goji marketinška skupnost Atlantic Grupe, kako se marketing povezuje z IT- in HR-funkcijo, kako je partner vodstvu … so primeri rezultata projekta transformacije.

13:45 – 14:15

Leon Korošec (Elan): Naš zakaj – >sveti gral< blagovne znamke

V predstavitvi bomo slišali, kako je Elan premislil razloge svoje blagovne znamke, produktnega portfelja, odnosa do kupcev, partnerjev … Izvedeli bomo, kaj v praksi pomeni odgovoriti si na vprašanje »zakaj?« in kako globok pomen ima jasen zakaj za vsa poslovna področja. Poznavanje razlogov obstoja znamke pomaga podjetju pri odločitvah o blagovni znamki, izdelkih, opuščanju programov, komunikacijskih aktivnostih … Koristno za vse marketingaše, direktorje, in vse, ki želijo svoje podjetje okužiti z marketinško filozofijo in širiti identiteto svoje znamke v podjetju in zunaj njega.

14:15 - 15:00
Pogovor
Zaključni pospešek »Kako (r)evolucijo implementirati?«
Prikaži opis programa

V pogovoru bodo sodelovali Igor Maroša (Merkur), Marko Lukić (Lumar) in zmagovalec Marketinške odličnosti.

V pogovoru bomo gostili prejemnika nagrade Marketinška odličnost, ki jo bo dan prej za odličnost v marketingu podelilo Društvo za marketing Slovenije, in dva izkušena managerja, poslovneža.

Igor Maroša je deloval kot svetovalec in kasneje vodil številne komercialne transformacije, vrnitev znamk na nekdanja tržišča … Marko Lukić je podjetje in znamko Lumar najprej povezal s tujim partnerjem in ga potem ponovno prevzel v družinske roke.  Imeli bomo tri izkušene in uspešne sogovornike. Govorili bomo, kaj mora marketing manager narediti, da se bodo spremembe v marketingu implementirale v podjetju in realizirale na trgu. Koristno za vse, ki bi želeli vedeti, kako povleči znamko, podjetje naprej, kako prevzeti krmilo in biti gonilna sila marketinških sprememb.

09:00 - 10:30
Uvodno predavanje
Odločitev za rast
Prikaži opis programa

Uvodničar konference

Hendrik Steckhan (ex Coca-Cola): Katerih 9 stvari moraš narediti, če ne želiš rasti 

Na podlagi bogatih izkušenj na področju trženja in upravljanja, ki si jih je pridobil po vsem svetu, bo uvodni govornik udeležence spodbudil k razmišljanju o njihovem načinu delovanja, pri čemer bo uporabil preizkušena stališča, ki so se izkazala kot bistvena za rast poslovanja neodvisno od njihove velikosti ali življenjske faze. Po njegovem govoru bodo udeleženci bolj zaupali v to, da je trajna dobičkonosna rast dosegljiva tudi v težkih časih. Poleg tega bodo na podlagi dejstev razumeli določene miselnosti in načine, povezane z rastjo. Ne glede na področje delovanja, velikost podjetja ali trženjske izkušnje bodo udeleženci pridobili tudi večje zaupanje v svoje sposobnosti vodenja in spodbujanja rasti ter pridobili koristne napotke za osebni razvoj in vzdržno zaposlitev. Vse to je enkratno izhodišče za izboljšanje njihove rasti v prihodnosti.

Jaka Levstek (D.Labs): Za rast je potrebna spremenjena vloga marketinga v podjetju

Če želimo rasti, moramo razumeti ne le, kako marketing in prodaja (acquisition) uresničujeta svoj potencial, temveč tudi, kako nenehno na novo odkrivati, kateri segmenti kupcev so za nas najbolj trajnostni (rast + marža). Vloga, ki jo uprava dodeljuje direktorju marketinga, se mora spremeniti. Za rast se mora marketing drastično odmakniti od klasičnih nalog, ki so fokusirane le na zgornji del lijaka (awareness, activation), in mora v podjetje prenesti in proaktivno testirati celosten pogled na vrednost za kupca in pripravljenost plačati pravo ceno (revenue), ohranjati kupčevo lojalnost (retention) in povečevati njen vpliv (referall). Vloga menedžerja za rast (growth managerja) zato pomembno spreminja vzvode moči v upravah podjetij, če ta želijo rasti naprej. Spreminja način budžetiranja in poročanja (iterativno budžetiranje, eksperimentiranje) in pomembno vpliva na produktne s konstantnim tokom validacije kupčevega zadovoljstva, vrednosti in rasti. Zakaj je tako in kako to izpeljati, bo prikazano v prispevku. 

10:30 - 11:00
Odmor za druženje
Siggi’s odmor
Prikaži opis programa

odmor za druženje

Sponzor dogodka
11:00 - 12:30
Predavanje
Strategije za rast
Prikaži opis programa

Lovro Peterlin in Jure Bohinc (A1): Strategija preobrata: zadovoljna stranka je garancija za rast

Kako se lahko odzove podjetje, ki deluje v stagnirajoči panogi, v kateri glavni viri prihodkov počasi, a zanesljivo usihajo? Kako naj pride do jasnega odgovora, kaj bodo viri prihodkov v prihodnosti? Kaj postaviti v fokus? Kakšne strateške in taktične odločitve sprejeti? V A1 so za svoj fokus izbrali stranke in si postavili cilj biti »customer champion«. Več bosta povedala Lovro Peterlin in Jure Bohinc.

Boštjan Jerončič (Incom): Kako od proizvajalca trgovskih znamk do rasti lastne blagovne znamke – izkušnje z znamko Leone

V podjetju, ki je v preteklosti proizvajalo sladolede za različne mednarodne trgovske znamke, so se  odločili za razvoj lastne blagovne znamke Leone. Ravno nasprotno, kot je naredilo veliko podjetij v Sloveniji, ki vse manj vlagajo v svoje znamke in so vse bolj odvisna od proizvodnje za druge. Poudarek in sredstva so namenili partnerstvu z dobavitelji, tehnološkemu razvoju, inovativnosti izdelkov, spremembi produktnega portfelja … Partnerstvo s trgovci na področju trgovskih znamk uporabljajo tudi za prodor lastne blagovne znamke na police trgovin po vsem svetu. Prodaja izdelkov lastne blagovne znamke je v zadnjem letu dosegla 100-odstotno rast. Kako jim je uspelo rasti z lastno znamko, kateri so  ključni dejavniki rasti lastne znamke, bo govoril direktor Boštjan Jerončič.

Matej Košmrlj (NiceLabel): Pogled direktorja v ozadje globalne rasti podjetja – kaj je poganjalo rast

Svoje izkušnje bo predstavil izvršni direktor podjetja, ki stalno raste od leta 2009. Da so postali vodilni na svojem področju v svetovnem merilu, so morali sprejeti in izpeljati veliko poslovnih in marketinških odločitev. Kaj so spreminjali, zaradi katerih stvari direktor v letih, ko je podjetje raslo, »ni spal«? Izvedli so akvizicijo, prenovili prodajne kanale, spremenili produktni portfelj, spremenili cenovno strategijo … Kaj so se pri vseh teh aktivnostih naučili? Kaj je bilo ključno za njihovo rast? O tem bo govoril Matej Košmrlj.

12:00 - 20:00
Oddajanje radia BOB v živo izpred hotela Bernardin
12:30 - 13:30
Odmor za kosilo
odmor za kosilo
Sponzor dogodka
13:30 - 15:00
Predavanje
Obvladajmo podatke
Prikaži opis programa

Andreja Štirn (Petrol): Ključni izzivi povezani z organizacijo, utemeljeno na podatkih  – izkušnje Petrola

Za rast potrebujemo tudi na podatkih utemeljeno (data driven) organizacijo. Kako priti do nje? V prispevku se bomo seznanili z izkušnjami, ki so jih v Petrolu pridobili skozi transformacijo; izzivi so bili velikanski. Enotna analitična platforma, povezovanje internih (DWH) in eksternih podatkov (raziskave, panel …), spreminjanje procesov, novi kadri, potrebe po drugačnih kompetencah kadrov, spreminjanje kulture … Zanimivo in koristno za vse, ki želijo svoje odločitve bolje utemeljiti, in marketinške aktivnosti opreti na podatke in informacije.

Grega Jerkič (In516ht): Finančni in človeški manko ni več izgovor za nedosledno zbiranje in analizo gore podatkov o potrošnikih – praktični primeri

V zadnjih letih se zelo veliko govori o prediktivni analitiki, vsi IT-velikani  vlagajo ogromno denarja v umetno inteligenco, zato bo na dolgi rok nujno imeti na voljo podatke o naših strankah. Tehnologija je v zadnjem času tako napredovala, da so možnosti razpolaganja s podatki dostopne vsem podjetjem z nizkim začetnim stroškom. V predavanju se bomo seznanili z novimi možnostmi na tem področju, ki jih podjetja v Sloveniji že uporabljajo, in nekatere dobre prakse. Predstavljeni bodo primeri iz finančne, zavarovalniške, drobnoprodajne in dejavnosti B2B. Vse s ciljem, da vsak oddelek trženja analitično razume svoje stranke in tako na dolgi rok zgradi »marketinško« zbirko podatkov. Koristno za vse, ki bi radi še bolje spremljali in analizirali vedenje svojih kupcev.

Jean-Philippe Schepens (Bisnode): Če sprejmemo ali ne – podatki obvladujejo uspešne marketinške odločitve

Jean-Philippe Schepens je ekonomist, statistik in ornitolog, eden od ustanoviteljev prvih internetnih podjetij v Belgiji in tudi soustanovitelj podjetja Swan Insights, kjer si prizadeva uporabiti čim več različnih virov podatkov, da bi dosegel 360-stopinjski pogled na stranko. Govoril bo o tem, kako se s tehnologijo in podatki iz različnih virov rešujejo zapleteni izzivi in podatki pretvarjajo v otipljivo ekonomsko vrednost. S primeri bo podkrepil, zakaj bi se moralo vsako podjetje že včeraj lotiti projektov na področju pametnih podatkov, in pokazal, kako vplivajo na rast. Koristno tudi za vse z omejenimi finančnimi in HR-viri.

15:00 - 15:15
Odmor za druženje
odmor za druženje – AL!IVE odmor
Prikaži opis programa

odmor za druženje

Sponzor dogodka
15:15 - 16:45
Predavanje
Digitalni vzvodi rasti
Prikaži opis programa

Aleksandar Bijelić (MK Group): Rast prek digitalnega preoblikovanja – priložnosti za posel?

Ogledali si bomo praktične primere in načela, kako lahko podjetja in marketing uporabljajo digitalno preoblikovanje za pospešitev rasti. Predstavitev bo temeljila na Bijelićevi dolgoletni uspešni karieri na področju poslovnega in marketinškega svetovanja ter najnovejših izzivov, s katerimi se srečuje v vlogi vodje digitalnega preoblikovanja. V zadnjih letih smo bili priča primerom, kako z digitalnim preoblikovanjem izboljšati segmentacijo, natančno prilagoditi komunikacijo, izboljšati uporabniško izkušnjo in donosnost zvestih strank … Za uspeh morajo marketing in podjetja pritegniti tudi notranje deležnike in zunanje partnerje. Na teh dveh področjih mora imeti komunikacija bistveno vlogo. Brez močne notranje in partnerske podpore je digitalno preoblikovanje le neuporabljena tehnologija, ki vašemu podjetju ne bo prinesla nikakršnih priložnosti za rast.

Gašper Repina (Optiweb): Kaj narediti, ko prenova spletne strani prinese slabšo prodajo

Prikazani bodo koraki, kako se je ponudnik notranje opreme Dom24 soočil z upadom spletne prodaje po prenovi spletne trgovine. Z izjemno natančno prenovo komunikacijske in oglaševalske strategije ter upoštevanjem regionalnih specifik, združevanjem različnih možnosti spleta in koristi za uporabnika jim je na koncu uspelo za trikrat povečati spletno prodajo, ROI pa je zrasel za 50 odstotkov. Vsekakor odličen opomnik za vse, ki se spopadate z upadanjem ali stagniranjem številk pri spletni prodaji.

Sibila Mesarič (Studio Moderna): Kako povečati prodajo s pomočjo avtomatiziranih kampanj

V prispevku bo prikazano, kako implementirati avtomatizirane kampanje, ki imajo konsistentno dobre rezultate. V Studiu Moderna so jih testirali na širokem razponu izdelkov (ležišča, kuhinjski pripomočki, outlet spletni trgovini z naborom različnih izdelkov …) in povsod so dosegli znatno povečanje prodaje. Rešitev kombinira področji iskalnega marketinga in retargetiranja za optimalno doseganje potencialnih kupcev na dveh platformah (Google Search & Display). Izvedeli boste, kako rešitev implementirati in kakšni so učinki.

Sebastjan Barbo (Esportica): Ešport: pod radarjem ali nov »mainstream«?

Kako lahko vplivneži, najrazličnejša družbena omrežja ali video igre pomagajo vašemu podjetju pri komuniciranju z vašimi ciljnimi skupinami? V predavanju si bomo podrobneje pogledali 10 razlogov zakaj v prihodnjih letih nikakor ne smete prezreti video iger in ešporta. Z uporabo gledalcem prijaznih video iger založniki ali profesionalni organizatorji tekmovanj okoli izbranih video iger zberejo več milijonov igralcev in navdušencev po vsem svetu, najuspešnejše tekmovalce pa nagrajujejo z milijonskimi nagradnimi skladi. Kaj se lahko naučimo od njih in kako to prenesti na vašo blagovno znamko?

16:45 - 17:00
Odmor
odmor za osvežitev
Prikaži opis programa

odmor za osvežitev

17:00 - 18:00
Predavanje
Ponudimo prodajne priložnosti
Prikaži opis programa

Nescho Topalov (Top Ideas Digital): Kako kombinirati vhodno in izhodno trženje za doseganje bistvene rasti – praktični primeri

Spoznali bomo enostaven sistem, po katerem vzpostaviti strategijo in kampanje, ki združujejo vhodne (inbound) in izhodne (outbound) pristope trženja, ter rešitve, ki so potrebne za njihovo vpeljavo v nekaj dneh. Predlogi bodo predstavljeni na podlagi dveh primerov: Dell (primer B2C) in A1 Digital (primer B2B). Kako učinkovito pozicionirati  blagovno znamko na novem trgu, ustvariti na stotine sledi (lead) in učinkovito podpreti prodajne aktivnosti v B2B-okolju? Kako iztržiti visoko ceno izdelkov na nišnih B2C-segmentih? Zanimivo za vse tržnike, ki želijo izboljšati učinkovitost svojih vhodnih ali izhodnih aktivnosti.

David Balažic (Consalta): Marketing za ključne kupce – rast prek učinkovitejšega marketinga

V večjih podjetjih so nakupne odločitve že nekaj časa v rokah nakupnih timov, ne le posameznikov. Kriteriji za nakup tako niso (več) le preference posameznika, temveč skupine. V takšnih okoljih se pristop marketinga za ključne kupce (Account Based Marketing, ABM) z zelo ciljanimi in personaliziranimi marketinškimi aktivnostmi, ki so prilagojene izbranim podjetjem in posameznim članom nakupnega tima, izkaže za precej bolj uspešnega od klasičnega oziroma širokega (digitalnega) marketinga. V prispevku bomo predstavili osnove ABM, podprte s primerom iz prakse (večje podjetje iz tehnološkega sektorja), in spoznali ključne dejavnike uspešnosti. Če poslujete v B2B-svetu in so vaša ciljna skupina večja podjetja, predavanja enostavno ne smete zamuditi.

17:00 - 19:00
Druženje z Radiem 2
18:00 - 18:45
Predavanje
Out of the box, podjetniški navdih, fokus na potrošniku in po plinu!
Prikaži opis programa

Andy Andrija Čolak (Surf’n’Fries): Franšize in inovacije za mednarodno širitev  

Surf’n’Fries deluje v 20 državah na štirih celinah. Njegov ustanovitelj in direktor Andrija Čolak bo pojasnil ključne dejavnike za njihovo rast – inovacije in franšizni model. Kako inovirati v stabilni industriji? Kaj so se naučili o franšiznem poslovanju in kako se lahko franšize uporabljajo za mednarodno širitev? Zanimivo za vse, ki razmišljajo o širjenju na mednarodni ravni.

Dušan Štrucl – Dixi (Bike Nomad): Kako na kmetiji »na koncu sveta« razviti uspešno kolesarsko destinacijo

V prispevku bomo spoznali podjetniško zgodbo Dixija, ki se mu vse vrti okoli kolesarjenja, narave in sodelovanja. Kaj narediti, ko kupiš kmetijo in o kmetovanju nimaš pojma? Kakšno »strategijo« ubrati za rast? Kako se odločiti, katere izdelke, storitve razvijati in prodajati? Kako pridobiti partnerje v Sloveniji, kjer pogosto velja »naj še sosedu …«? Kako doseči, da je EkoHotel Koroš na Koroškem, daleč od naših avtocest, 70- in večodstotno zaseden, z rezervacijami za leto vnaprej? Z jasnim fokusom na potrošniku, fokusom na tistem, v čemer si najboljši, in fokusom na partnerstvu. Kako to narediti v praksi, pa bo odkril Dixi.

18:45
Predavanje
Skriti gost oziroma posebno darilo za vsakega udeleženca konference
Prikaži opis programa

Skriti gost oziroma posebno darilo za vsakega udeleženca konference

19:00 - 20:30
Druženje ob aromatičnih vinih Puklavec Family Wines
Prikaži opis programa

Druženje ob aromatičnih vinih Puklavec Family Wines

Sponzor dogodka
20:30 - 21:00
Sprejem pred podelitvijo nagrad pred dvorano Europa
Sponzorji dogodka
21:00 - 22:00
Podelitev nagrad
Podelitev nagrade Marketinška odličnost
Sponzor dogodka
22:00
Zabava
Zabava – News Cafe
Prikaži opis programa

Okrepčevalnica News Cafe, Obala 4f, 6320 Portorož

Sponzor dogodka
09:00 - 10:30
Predavanje
Kultura in kompetence marketingarjev
Prikaži opis programa

Nikola Vuković (Boston Consulting Group): Kako biti korak pred drugimi – trajnostno

V prispevku bomo videli, kakšne kompetence potrebuje sodobni marketing in marketingaši. Imeti strateške competence, da je lahko relevanten partner Top management. Še vedno imeti “tradicionalne” (segmentacija, 4P….). A nujno je danes razvijati tudi vsa novejša znanja, sposobnosti (IT, data, digital..). Raziskava, v katero je BCG vključil preko 200 podjetji iz različnih industrij po celem svetu, je pokazala, da znamke, ki že izkoriščajo podatke in napredne tehnologije za dostavo najboljše uporabniške izkušnje, dosegajo do 20% višje prihodke in do 30% prihranke. Tehnologija in podatki so in bodo še pomembnejši. Ampak kar so tudi ugotovili je, da so ljudje in organizacija tisti, ki naredijo resnično razliko in omogočijo vzdržno prednost pred konkurenco in stabilno rast podjetji. Dolgoročno napredek zahteva prave talente, sposobnosti in pravo organizacijsko kulturo. Ampak kako sistematično graditi prave kompetence, organizacijo, kulturo? O tem bo govora v uvodnem prispevku drugega dne konference.

Maruša Grah (Styria digital marketplaces): Imate znanja, ki se iščejo v marketingu? Imate osnovno za svojo rast?

Kakšne kandidate iščejo podjetja na področju marketinga? Kakšna znanja in izkušnje? Kakšne spretnosti? Se je to v zadnjih letih spremenilo? Ali še (že) imate kompetence, ki se danes iščejo v marketingu? Imate osnovno za svojo rast? V prispevku bodo predstavljene ugotovitve analize portala MojeDelo.com o tem, kako se spreminja izbor zaželenih marketinških znanj pri slovenskih podjetjih.

Zrcalce, zrcalce na steni, povej … kako marketing in marketingarje vidijo odločevalci?

Pogled treh direktorjev slovenskih in mednarodnih podjetij na vlogo marketinga danes, kaj nam manjka in kaj pričakujejo od svojega direktorja marketinga.

10:30 - 10:50
Odmor za druženje
odmor za druženje
Prikaži opis programa

odmor za druženje

Sponzor dogodka
10:50 - 11:35
Predavanje
Marketing lahko pospeši rast
Prikaži opis programa

Osrednji govornik konference Emil Tedeschi (Atlantic Grupa): Razvoj marketinga za pospešitev rasti(Building Marketing to Fuel Growth)

Ustanovitelj in CEO Atlantic Grupe, največje družbe FMCG v regiji, bo razkril ozadje uspeha blagovnih znamk skupine, ki so osvojile regijo in osvajajo svet. Kako je marketing lahko gonilna sila razvoja resnično k strankam usmerjene kulture (customer centric), motor inovacij, kako uporablja nove tehnologije, kako izboljšuje izkušnjo strank (customer experience), kako razvija marketinške kompetence v marketinškem in vseh drugih oddelkih skupine, kako je spremenil organizacijo celotne skupine, ki sledi sodobnemu porabniku … Ne nazadnje, kako doseči, da bodo zaposleni glavni ambasadorji znamk podjetja. Govoril bo o svojem videnju marketinga in kako je marketingu uspelo pospešiti razvoj in rast Atlantic Grupe.

11:35 - 12:15
Pogovor
Pogovor: Kako vodilni vidijo vlogo marketinga in organizacijske kulture pri rasti
Prikaži opis programa

Gosti:

Blaž Brodnjak, predsednik uprave, NLB in drugi
Tadej Čoroli, član uprave, Zavarovalnica Triglav
Adrian Ježina, predsednik poslovodstva družbe, Telemach

12:15 - 13:00
Odmor za kosilo
odmor za kosilo
Prikaži opis programa

odmor za kosilo

13:00 - 14:30
Predavanje
Cena, izdelek, uporabniška izkušnja
Prikaži opis programa

Žiga Lešnik (Simon-Kucher & Partners): V iskanju rasti

Kadar govorimo o rasti podjetja, imamo tržniki in prodajniki v mislih predvsem povečevanje prodaje ali z vstopom na nove trge ali z večanjem prodajne ponudbe. Ker pa je prodajna rast z ekonomskega vidika smiselna samo, če prinaša dodaten dobiček, pri njenem načrtovanju nikakor ne smemo spregledati ključnega vzvoda, ki ga imamo v rokah in ga v strateškem smislu premalokrat uporabimo: to so cene. V prispevku bodo predstavljene pragmatične in v praksi preverjene cenovne taktike, s katerimi lahko dolgoročno dosežemo rast prihodkov in dobička. Predavanje bodo spremljali primeri dobre prakse: kako nekatera podjetja v rednih presledkih zvišajo ceno glavnih izdelkov in ostanejo uspešna; kako vedeti, katerim izdelkom lahko zvišamo cene in katerim ne; kako uspešna podjetja skrbijo za cenovno komunikacijo in zakaj jim uspeva.

Janez Rihtaršič (Domel): Kako doseči, da novi izdelki prispevajo 30 odstotkov prihodkov?

Domel je v zadnjih letih razširil portfelj svojih izdelkov in ni vezan le na panogo gospodinjskih aparatov, po kateri je mogoče javnosti bolj poznan. Ta nova področja jim prinašajo že velik delež prihodkov. V prispevku bomo spoznali ozadje širitve Domela na nova produktna področja, kako se odločajo za širitve na nova področja in kako so organizirali razvoj. Videli bomo, da razvoj ne pomeni zgolj produktnega razvoja, ampak premik na področje storitev. Kaj to pomeni za njihov konkurenčni položaj in rast v prihodnje? Koristno za vse, ki razmišljajo, kako s širitvijo produktnega portfelja dosegati rast.

Primož Mahne (Gigodesign): Kako izboljšanje uporabniške izkušnje vpliva na rast zadovoljstva porabnikov, rast znamke in podjetja?

Seznanili se bomo z več primeri, kako ukvarjanje z uporabniško izkušnjo vpliva na rast tržne znamke oziroma podjetja. Ne bomo govorili o prilagajanju spletnih strani (kar se danes pogosto napačno povezuje z uporabniško izkušnjo), ampak o resničnem poudarku na uporabniški izkušnji. Pri zdravi rasti namreč ne gre za neskončno pridobivanje novih strank, temveč za zagotavljanje odlične izkušnje že pridobljenim strankam. Kako poenostavitev procesov pri strankah zmanjšuje ovire za uporabo vaše storitve? Kako sistemsko odpravljanje vzrokov za pritožbe izboljša izkušnjo in zniža stroške za podporo kupcem? Kako inovacija, ki temelji na odlični uporabniški izkušnji, omogoča disrupcijo trga, zagotovi diferenciacijo in uresničuje poslanstvo podjetja? Avtor bo ponudil tudi konceptualni okvir za razmišljanje vsem, ki bi želeli izboljšati izkušnjo svojih potrošnikov. Primerno za velike in male organizacije, znamke.

14:30 - 14:45
Odmor
odmor za osvežitev
Prikaži opis programa

odmor za osvežitev

14:45 - 16:00
Predavanje
Presezite svoje meje
Prikaži opis programa

Aleš Falatov (SIJ): Biti drugačen pomeni iti preko ustaljenih vzorcev – kako?

V prispevku bomo spoznali dva izziva – ali lahko izkušnje iz ponujanja privatnih letov prenesemo v trženje proizvodov in kako biti drugačen, ko ponujaš jeklo, »čisti proizvod«. Diferenciacija je velik izziv danes. Kako preseči omejitve, ko je tvoje izhodišče izdelek, jeklo, kjer so vsaka odstopanja od standardov pomenijo reklamacijo kupcev. Marsikdo bo pomisli »jeklo je ja jeklo«. Aleš Falatov bo govoril, kakšen premik je moral narediti, ko je iz industrije privatnih letov prešel v industrijo jekla in kaj počno zadnja leta v SIJ, da njihovo jeklo »ni le jeklo«.

Jugoslav Petković (Flaviar): Izkušnje, kako rasti za 10, 90 ali 890 odstotkov

Skozi zgodbo Flaviarja,globalnega kluba za ljubitelje žganih alkoholnih pijač,bomo izvedeli, katere so pomembne odločitve v zvezi z rastjo. Vsekakor je prva odločitev, kakšno rast želimo. Ta odločitev pa vpliva na številne operativne poteze. Flaviar je moral spremeniti poslovni model, da bi lahko dosegal želeno rast. Kaj so naredili? Rast je možna tudi prek nakupov podjetij, znamk. Kako so se tega lotili pri Flaviarju in kaj so se naučili, ko so prevzeli svojega takrat največjega tekmeca? Rast je povezana s prodajno uspešnostjo. Kako se prodajni pristop razlikuje med Slovenijo in ZDA? Česa bi se Slovenci lahko nalezli od Američanov, da bi lažje rasli?

Sklepni govor – Sara Isaković, dobitnica olimpijske medalje: Kako sem premagala izziv olimpijskega finala in kako naj marketingar premaguje napor in stres vsakodnevnega posla

08:30 - 09:00
Prihod in registracija udeležencev
Prikaži opis programa

Prihod udeležencev na predkonferenčno SMK-srečanje, ki je prvo tovrstno srečanje po karanteni. In ker je SMK vedno pravo mesto za druženje, enako velja tudi za predkonferenčni SMK dogodek.

09:00 - 10:10
Razmisleki, ki jih mora danes /junija/ narediti vsak marketingar
Prikaži opis programa
 • Mitja Pirc (Deloitte): Težki izzivi in velike priložnosti v času COVID-19

V krizi, povzročeni s COVID-19, so pred nami številni izzivi in tudi velike priložnosti. Marketing kot funkcija in marketing kot poslovna filozofija se soočata z mnogimi vprašanji. Recimo marketinški budget bomo dali »na pol« – kaj zmanjšati, kaj ohraniti? Postavili smo spletno prodajo – kaj naj bodo naslednji koraki? Pritisk na cene, zahteve po čim več promocijah? Spremenjeno vedenje porabnikov in nove priložnosti v ponudbi in prodajnih kanalih? Smo lahko še bolj pogumni in ambiciozni v naših načrtih? V prispevku bomo spoznali, na kaj vse naj marketingar pomisli in skuša odgovoriti, ko se bo ubadal s proračunom, pritiski na cene, izzivi, kako razvijati digitalne aktivnosti, kako izkoristi nove priložnosti in kako naj načrtuje do konca leta 2020 in v letu 2021. Dobili bomo opomnik, kako se čim bolje pripraviti na vse te ključne izzive pred jesenjo 2020.

 • Zenel Batagelj in Matjaž Robinšak (Valicon): »Korona« ti da krila

Napotki za retail, FMCG, finančno in telco industrijo. V prispevku bomo videli, kako se je razmišljanje porabnikov v zadnjih tednih spremenilo in kako morajo te spremembe upoštevati marketingarji. Seznanili se bomo z nekaterimi posledicami, ki jih spremenjeno razmišljanje porabnikov prinaša za upravljavce blagovnih znamk v prodaji na drobno, FMCG, finančni in telekomunikacijski industriji. Uporabno za vse marketingarje in obvezno za tiste, ki delujete v omenjenih štirih industrijah.

 • Rok Hrastnik (Sensilab): Kako smo se rešili, ko nam je začel umirati glavni motor rasti – lekcije tudi za današnji čas

Nihče še ni doživel situacije, v kateri smo se znašli v zadnjih tednih. Kdorkoli težko govori, kaj narediti v takšnih razmerah. Lahko pa poiščemo vzporednice s preteklostjo, ko smo leta 2018 na krilih vzpona Facebooka kot prodajnega kanala na Sensilabu prodajo povečali za 143 odstotkov, število zaposlenih za 64 odstotkov, leto pa končali z aktivno internetno prodajo na 22 trgih EU. Le leto za tem se je Facebook začel sesuvati, mi pa smo sočasno ekipo povečali še za 23 odstotkov. Preživetje in nadaljnja rast sta zahtevala vnovično transformacijo podjetja. Kako smo se lotili izziva, kaj vse smo prevetrili in kako smo spet še x-tič znova izumili svoje podjetje?

10:10 - 10:30
Odmor za druženje
Prvo marketinško druženje po karanteni
Prikaži opis programa

Odmor za druženje

10:30 - 11:30
Predavanje
Ukrepi za marketinško uspešnost v jeseni 2020
Prikaži opis programa
 • Peter Vidmar (Agencija 101): Kaj se zgodi, ko ima ves svet isti brief?

Sporočila malih, velikih, lokalnih, globalnih znamk v zadnjih tednih so bila izjemno podobna. Slogani, koncepti in ideje so kar preskakovali z znamke na znamko na način, kot ga še nismo doživeli. Povsem razumljivo glede na to, da smo bili vsi soočeni z isto situacijo. In kako v poplavi enakih sporočil izstopati? Se da izstopati tudi tako, da poveš isto kot drugi, le da bolje? S Petrom se bomo pogovarjali o tem, kako v času, ko vsi govorimo isto, govoriti drugače. 

 • Barbara Modic (Sila & Modic Consulting): Kako sestavim učinkovit medijski budget za jesen 2020?

Mogoče imate vi podobne dileme: Vsi gredo na digital, a klasični mediji so še vedno gledani. Oglaševanje na Facebooku se draži, ali lahko več dobim na klasičnih kanalih? Katera platforma prinaša najboljše učinke? Imam manjši predvideni budget za jesen 2020 – kam naj investiram, kako naj se pogajam z mediji? Odgovore na nekatere od teh izzivov, ki jih ima danes pred seboj marsikateri marketingar, nam bo na podlagi izjemnega poznavanja medijskega sveta, oglaševanja in medijskega planiranja ponudila Barbara Modic.

 • Peter Curk (Petrol): Kako se lotiti iskanja internih rezerv za uspešno delo marketinga?

Marsikatera marketinška ekipa bo v prihodnje iskala interne vire za izvajanje svojih aktivnosti. Kako pristopiti k »internizaciji« aktivnosti, da ne bo trpela naša uspešnost? Kaj lahko izvajamo interno, zakaj nekaterih stvari ni dobro izvajati brez zunanje pomoči, kako optimizirati sodelovanje z zunanjimi partnerji, ko njihov obseg zmanjšamo …? Nekaj odgovorov bomo prepoznali skozi izkušnje Petrola, ki je v zadnjem obdobju nekatere svoje marketinške aktivnosti »ponotranjil«. Spoznajte njihove izkušnje, da boste bolje opravili svojo optimizacijo dela.

11:30 - 11:45
Odmor za druženje
Odmor za druženje
Prikaži opis programa

Odmor za druženje

11:45 - 12:30
Predavanje
Uspešne marketinške aktivnosti v aprilu 2020 – uporabno jeseni
Prikaži opis programa
 • Lovro Peterlin (A1): Popolna digitalna nakupna izkušnja v živo – »learning points« za marketingaše

V prispevku ne bomo videli, kaj »live digitalni shop« spreminja v razmišljanju in delu marketingaša. Slišali bomo, kaj so se po tednih uporabe na A1 naučili o »live shopu« – kakšna je prodajna uspešnost, kako se vedejo stranke, kako zaposleni, kako učinkovito komunicirati nov kanal … Koristno za vse, ki razmišljate o implementaciji »live shopa«.

 • Mark Žabkar Marič (eBikes Tour): Tudi v turizmu se »korona« lahko izkoristi za pozitiven obrat

V prispevku se bomo seznanili, kako se lahko hitro in uspešno obrne poslovni model. Pri eBikes tour so čez noč ostali brez svoje ciljne skupine. Spremenili so poslovni model, odkrili novo ciljno skupino, prilagodili ponudbo, izvedli digitalno kampanjo in prihodnost po »koroni« je veliko bolj optimistična. Enako »vajo« oziroma testiranje poslovnega modela bi morali vsi opraviti vsaj enkrat na leto. Prispevek bo zanimiv za vse, ki ne želijo ostati brez svojih strank.

 • Dean Habuš (Preprosto.je): Isti izdelki, povsem nova ciljna skupina, nov »value proposition« – v nekaj dneh

Imaš izdelke, imaš dostavo, a tvoji kupci ne delajo in ne potrebujejo več tvojih izdelkov. In to se zgodi čez noč. Kaj narediti? Videli bomo, kako so v nekaj dneh vzpostavili nov model in pristopili k povsem novi ciljni skupini, od B2B preskočili v B2C. V nekaj tednih so večkrat spremenili svoj nagovor oziroma ključno vrednost, ki jo prinašajo svojim novim kupcem. Zelo lep primer agilnosti v definiranju »value propositiona« v kritičnih razmerah. Kako hitri ste bili vi v spremembah?

 • Jure Laharnar (AdStar): »Korona« je resnično priložnost – za hitre in agilne

Izvedeli bomo, kako so v podjetju AdStar od sredine marca pospešili prodajo izdelka široke porabe, katerega sezona pride sicer nekoliko pozneje v letu. Odločilni so bili hitrost, timsko delo in pozitiven pristop k novi realnosti. V tednu dni so prilagodili oglasna sporočila, slikovni material, komunikacijo vplivnic, začeli pridobivati vsebino, ki jo ustvarjajo uporabniki, vse prilagodili v osem različnih jezikov … In na koncu dobili sto tisoč novih sledilcev in rekordno prodajo. Zanimivo za vse, ki želite hitro reagirati na »majhne« spremembe v življenjih svojih kupcev.

12:30 - 12:45
Odmor za druženje
Odmor za druženje
Prikaži opis programa

Odmor za druženje

12:45 - 13:00
Pogovor
Pospešek za marketingarje
Prikaži opis programa

SMK v Portorožu ima ob zaključku prvega dne zadnja leta skritega gosta. Darilo za udeležence konference. To prakso smo ohranili tudi tokrat. Pospešek za lepo poletje in uspešno jesen.

13:00 - 14:00
Ponovno skupaj
Prikaži opis programa

Prvo druženje marketingarjev po koroni. Klepet, delitev zgodb, težav, uspehov, veselja, smeha …

08:00 - 09:00
Prihod in registracija udeležencev
Prikaži opis programa

Prihod in registracija udeležencev – 11. nadstropje GHB

 

10:30 - 11:00
Odmor
Odmor
Prikaži opis programa

Odmor za druženje

11:00 - 12:30
Predavanje
Transformirajte marketing za nove čase
 • Jaka Levstek (D.Labs):
  »Življenjsko« pomembno vprašanje: Ali smo še relevantni oz. kako izboljšati svojo relevantnost za kupce?

 • Mitja Pirc (Deloitte):
  Kako spremeniti 4P, da boste lahko uspešni po COVID-19? – Glavne priložnosti in izzivi

 • Ladeja Godina Košir (Circular Change & ECESP):
  »Zelene & krožne« priložnosti za marketing in marketingaše po COVID-19

Prikaži opis programa

Jaka Levstek (D.Labs): »Življenjsko« pomembno vprašanje: Ali smo še relevantni oz. kako izboljšati svojo relevantnost za kupce?

 Vprašanje v naslovu je izhodiščno vprašanje, ki si ga moramo postaviti. Vsako leto znova. Posebej pa po potresu, ki ga je sprožil COVID 19. Kako si pravilno odgovoriti na to vprašanje? Kaj narediti, če z odgovorom nismo zadovoljni? Kaj je tisto, kar se podjetja in znamke še vedno preveč otepajo narediti? O tem bo govora v tem razmišljanju Jake Levstka. Tema je življenjskega pomena za znamke, za marketingaše. (*)

Mitja Pirc (Deloitte): Kako spremeniti 4P, da boste lahko uspešni po COVID-19? – Glavne priložnosti in izzivi

Od marca letos živimo v spremenjenem osebnem in poslovnem okolju. Priča smo velikim spremembam pri nakupnih navadah in porabi ter spremenjenem delovanju podjetij in pospešeni digitalizaciji vseh procesov. Te (makro pogled) spremembe so tako velike, da mnoga podjetja revidirajo ali spreminjajo poslovne strategije in iščejo nove poslovne priložnosti, hkrati pa se še vedno ukvarjamo z optimizacijo posameznih P-jev (mikro pogled). S celostnim pregledom lahko identificiramo tako polja makro ukrepov in sprememb kot tudi priložnosti za prilagoditev in nadgradnjo upravljanja s P-ji. Z vidika prenovljenih poslovnih okolij in strategij kot tudi z vidika analitike in tehnologij, se odpirajo nove priložnosti. Hkrati pa se podjetja soočajo z mnogoterimi izzivi: kako uskladiti poslovni model in trženjski splet, kako bolje izrabiti obstoječe in potencialne marketinške tehnološke rešitve in kako razviti podatkovne in analitične kompetence in procese. 

Ladeja Godina Košir (Circular Change & ECESP): »Zelene & krožne« priložnosti za marketing in marketingaše po COVID-19

COVID-19, klimatska in gospodarska kriza poleg izzivov prinašajo številne priložnosti. Tudi za marketing, blagovne znamke, podjetja in marketingaše. V prispevku bomo dobili vpogled v nekatere od prepoznanih priložnosti, iniciativ in projektov na ravni EU, ki jih lahko marketingaši oz. naša podjetja pametno izkoristimo… Videli bomo, da preplet ekonomskih, okoljskih in družbenih ciljev za sočasno ohranjanje konkurenčnosti in kakovosti bivanja za vse ni le “marketinški trik”, ampak priložnost za konkretne, prebojne projekte. Predvsem pa bomo skozi osebno zgodbo spoznali, da imamo marketingaši kompetence (interdisciplinarnost, povezovalnost, sistemski pristop, vizionarstvo, sposobnost razmišljanja “out of the box”), ki štejejo in so posebej pomembne, ko naslavljamo vsebine trajnostnega razvoja in novih poslovnih priložnosti.

12:30 - 14:00
Odmor za kosilo
Prikaži opis programa

Odmor za kosilo

14:00 - 15:30
Predavanje
Digitalizacija – naredite korak naprej od »buzz worda«
 • Matjaž Krč (Ekwb):
  Kako lahko svoje »F2F dogodke« tudi v prihodnje izvajamo online? – Prve izkušnje, kaj deluje in kaj ne

 • Tjaša Tršar (Mass):
  Kako kupujemo obutev digitalno in kako se bo ta prodaja razvijala v prihodnje?

 • Mojca Marija Pregelj (Generali Investments):
  Kako s hitrimi odzivi v nestanovitnih razmerah do novih potencialnih strank?

 • Matjaž Butara (Big Bang):
  Kako v digitalnem okolju nuditi svetovanje in enako izkušnjo kot v fizični trgovini?

Prikaži opis programa

Matjaž Krč (Ekwb): Kako lahko svoje »F2F dogodke« tudi v prihodnje izvajamo online? – Prve izkušnje, kaj deluje in kaj ne

V zadnjih mesecih so bili odpovedani številni mednarodni sejmi in konference. Kaj narediti, če odpovedo konferenco, na kateri je podjetje vsako leto predstavljalo svoje nove izdelke za prihodnjo prodajno sezono? Kaj narediti, če ne moreš »v živo« pripraviti svoje letne prodajne konference? Kako to prenesti v digitalno okolje? Kakšna naj bo dolžina oziroma struktura spletnega dogodka? Kako povezati ljudi, ki živijo v različnih časovnih pasovih? EKWB je izpeljal že nekaj svojih dogodkov digitalno. Z nami bodo delili svoje izkušnje in tudi razmišljanja, kako pripraviti prodajne konference v prihodnje. Koristno za vse, ki imate dilemo, kako prodajno-marketinške dogodke, konference izvajati tudi po COVID-19.

Tjaša Tršar (Mass): Kako kupujemo obutev digitalno in kako se bo ta prodaja razvijala v prihodnje?

Kaj stori podjetje z več kot 400 zaposlenimi, ki mora čez noč zapreti 50 trgovin, na spletni strani pa v tistem trenutku kupcu ponuja le peščico informacij? Mass klišejsko sodi med tista podjetja, ki so v času koronakrize postavila spletno prodajo. Fokus je tako s praznovanja 30. obletnice obstoja povsem preusmeril v uspeh in prodajo na spletu. Spletno prodajo z več kot štiri tisoč izdelki so vzpostavili v pičlih 13 dneh. Temeljito proučujejo spletne nakupne navade minulih mesecev, prilagajajo funkcionalnosti ter spreminjajo delovanje celotnega podjetja. Prisluhnite, kakšne rezultate so dosegli po lansiranju spletne trgovine, kako so prilagodili svoje poslovanje, o razlogih, zakaj so se za spletno prodajo odločili tako pozno, in kaj vse so morali storiti, da danes kupcu lahko ponudijo moderno spletno trgovino. Kako je v času zaprtja gospodarstva kar nenadoma večinsko breme prodaje prešlo s fizičnih trgovin na spletno trgovino in kaj delajo danes, da so lahko konkurenčni. Kako optimizirajo delovanje spletne prodaje in kje je njihov fokus pri razvoju spletne trgovine v prihodnje. In kako sta v svetu, v katerem je vse »avtomatika« in vse »digitalizirano«, še vedno najpomembnejša človek in sodelovanje. 

Mojca Marija Pregelj (Generali Investments): Kako s hitrimi odzivi v nestanovitnih razmerah do novih potencialnih strank?

Marca letos so se kapitalski trgi soočali z največjo nihajnostjo po zadnji finančni krizi leta 2008 in upadom tečajev za 30 odstotkov. V tako nestanovitnih razmerah (za katere so značilni panični umiki vlagateljev s kapitalskih trgov) je družbi Generali Investments uspelo v marcu in aprilu pridobiti rekordno število novih vlagateljev. Izkoristili so razmere, v katerih so se znašli, prilagodili komunikacijo in posegli po novih spletnih rešitvah (strokovnih webinarjih in videoidentifikaciji), kar je vodilo do zelo lepih uspehov. Kaj in kako so naredili, kaj so se naučili, nam bodo odkrili v prispevku. Zanimivo za vse, ki iščete vedno nove poti, kako do novih strank.

 Matjaž Butara (Big Bang): Kako v digitalnem okolju nuditi svetovanje in enako izkušnjo kot v fizični trgovini?

Kaj narediti, ko so tvoja glavna prednost fizična prodajna mesta in osebno svetovanje – z odlokom onemogočeni? Kaj in kako naj ravnamo tisti, ki računamo, da fizičnega sitka s strankami ne bo več toliko kot ga je bilo še pred marcem? Na primeru Big Banga bomo videli, kako se da z agilnostjo hitro vzpostaviti video svetovanje, kako reorganizirati prodajne poti, da lahko uspešno odgovoriš na izzive spremenjenega vedenja kupcev. Koristno za vse, ki želijo v novi realnosti ohraniti oseben stik s stranko in imajo izziv zadržanja prometa na spletnih kanalih.

15:30 - 15:45
Odmor
Odmor
Prikaži opis programa

Odmor

15:45 - 17:30
Predavanje
Kako naj marketing/marketingaš krizo izkoristi kot priložnost?
 • Dejan Kobal (KingsBox):
  Kako smo čez noč spremenili ciljno publiko in dosegli visoko rast v “korona krizi”?

 • Aleksandra Kregar Brus:
  Kako pridobiti primerno mesto in podporo za marketinške ideje, aktivnosti? Praktični nasveti.

 • Mic Melanšek, Rado Daradan (Hooray Studios):
  Mali Junaki – Kako rasti tudi ko je večina v krču?

Prikaži opis programa

Dejan Kobal (KingsBox): Kako smo čez noč spremenili ciljno publiko in dosegli visoko rast v “korona krizi”?

V preteklih letih je bilo podjetje Kingsbox usmerjeno predvsem na telovadne centre in njihove lastnike.  V trenutku, ko je celotno Evropo zavzel »lockdown«, obiskovalci niso imeli več dostopa do telovadnih centrov, in s tem tudi do opreme za trening. Takrat so posamezniki začeli iskati rešitve za trening doma. KingsBox je to prepoznal kot »nov trend«, prilagodil ponudbo in trend domačih telovadnic tudi hitro osvojil. Kako so v tako kratkem času prilagodili ponudbo, katere izdelke so lansirali, kako so prilagodili komunikacijo in v nekaj dneh začeli prodajati ljudem, ki so pred tem predstavljali zanemarljiv del njihove ciljne skupine? Koristno za vse, ki razmišljate o novih segmentih svojih kupcev.

Aleksandra Kregar Brus: Kako pridobiti primerno mesto in podporo za marketinške ideje, aktivnosti? Praktični nasveti.

Za izpeljavo vse svojih idej in predlogov za razvoj znamke, izdelkov, storitev mora marketingaš imeti primerno mesto in težo v organizaciji. To je še posebej pomembno v časih, ko se je potrebo hitro odzivati na spremembe pri kupcih, konkurenci, v družbi. V časih kot so sedaj in bodo tudi v prihodnjem letu. Kako si izboriti primerno mesto? Kako doseči, da bodo predlogi sprejeti v organizaciji, če nimamo formalne avtoritete? V prispevku bomo spoznali nekaj praktičnih nasvetov in usmeritev, kako vplivati znotraj organizacije. Koristno za vse, ki si želite izboljšati svojo veljavo znotraj svojih podjetij.

Mali Junaki – Kako rasti tudi ko je večina v krču?

Mali Junaki so na SMKJu že pred leti pojasnili ozadje svojega uspeha v Nemčiji, ZDA… Tokrat pa nam bodo pojasnili svoje načrte v prihodnje. Kako nameravajo dosegati rast prodaje svojih knjig? Kam se znamka še lahko širi? Z nami bosta Mic Melanšek in Rado Daradan.

17:30 - 18:00
Pogovor
Darilo presenečenja oz. skrivni gost 25. SMK
 • Primož Jeralič, Jakov Fak, Maja Kosi …Kdo bo letošnji skriti gost, boste izvedeli, če se nam pridružite v Portorožu.

Prikaži opis programa

Tudi letos bomo prvi dan konference zaključili s skritim gostom, ki bo s svojo zgodbo darilo vsakemu posamezniku. Do sedaj so bili naši skriti gostje Primož Jeralič, Jakov Fak, Maja Kosi …

09:00 - 10:30
Predavanje
Spoznajte in navdušite novega potrošnika
 • Nicolas Kfuri (Kfuri Consulting):
  Kako se znova povezati s porabniki po pandemiji?

 • Dan Podjed (ZRC SAZU):
  Zmagovalci pokoronske dobe se bodo posvetili ljudem

Prikaži opis programa

Nicolas Kfuri (Kfuri Consulting): Kako se znova povezati s porabniki po pandemiji?
(Reconnecting with the Post-pandemic Consumer)

Po pandemiji so potrebe podjetij, da se naučijo razumeti srca in misli porabnikov, večje kot kadarkoli. V prispevku bomo dobili vpogled v »novega« porabnika in to, kako ga razumeti. Tik pred COVID-19 je svet že doživljal disrupcije, ki so jih v glavnem spodbudili tehnološko gibanje brez primere in novi porabniški trendi. Pandemija je te dejavnike le še dramatično pospešila oziroma spodbudila. V predstavitvi bo govornik predstavil nekaj najpomembnejših porabniških trendov in primerov podjetij, ki so izjemno dobro sprejela, se odzvala ter izkoristila izzive in priložnosti (novega) sveta, v katerem živimo. Razumevanje spoznanj ni dovolj. Dandanes je raven občutljivosti ljudi izjemno visoka (strah, pomanjkanje človeških stikov, izguba dohodka, vnovično učenje, kako delati oziroma se dela učiti od doma, tehnološke motnje in podobno), zato je gradnja emocionalne povezave s porabnikom še pomembnejša kot do zdaj. Kako zgraditi dobro zgodbo, ki se bo povezala z novo realnostjo vaših strank? V predstavitvi boste dobili nekaj predlogov in primerov. Koristno za vse marketingarje, ki želijo, da so njihove blagovne znamke zmagovalke krize po pandemiji.

Dan Podjed (ZRC SAZU): Zmagovalci pokoronske dobe se bodo posvetili ljudem

Potrošniki, kupci in stranke so tri besede, ki se jih bomo tudi v marketingu morali znebiti, če se bomo želeli posvetiti posameznikom, torej ljudem, in spoznati njihove navade. Te so se med pandemijo covid-19 postavile na glavo. Kar se je še pred meseci zdelo samoumevno in nepogrešljivo, je nenadoma postalo odveč – od avtomobila v zasebni lasti do odhoda na delovno mesto. Kako se lahko približamo »novemu človeku« v post-covidski dobi in ga bolje razumemo? Kako nam pri tem pomagajo antropološki pristopi? In kako te pristope, ki nam zagotovijo »bogate podatke«, kombiniramo s t. i. »velikimi podatki«? Prispevek bo ponudil odgovore na ta vprašanja in pojasnil, kako s povezovanjem pristopov celostno spoznavamo ljudi in jim zagotovimo bolj smiselne izdelke in storitve ter marketinške rešitve.

10:30 - 11:00
Odmor
Odmor
Prikaži opis programa

Odmor

11:00 - 12:30
Predavanje
Povečajte svojo agilnost – preživijo prilagodljivejši
 • Matej Golob (CorpoHub):
  Kako naj uporabim spletna orodja za povečanje agilnosti marketinških oddelkov ali za povečanje svoje individualne konkurenčnosti?

 • David Žalec (Sadje v Pisarni):
  Agilnost v ciljnem segmentu, ponudbi in vse operacijah – garancija za uspeh v krizi

 • David Rozman (DIH Technologies Co.): 
  Kako prek digitalnih kanalov identificirati nove potencialne stranke in jih spremeniti v prodajne priložnosti? – Praktične izkušnje

 • Rebeka Lah Notar (Elan):
  Doživetje blagovne znamke – do danes z osebnim stikom, kako naprej?

Prikaži opis programa

Matej Golob (CorpoHub): Kako naj uporabim spletna orodja za povečanje agilnosti marketinških oddelkov ali za povečanje svoje individualne konkurenčnosti?

V prispevku bomo spoznali nekaj praktičnih primerov in nasvetov, kako povečati hitrost, komunikacijo v marketinškem oddelku in pri delu pri marketinških projektih – predvsem z uporabo spletnih orodij oziroma platform. Kako izboljšati odzivnost na marketinška vprašanja, kako izpeljati remote brainstorming (viharjenje možganov na daljavo), kako razvijati nove izdelke … v spletnih okoljih. Prihodnje delo bo verjetno kombinacija običajnega dela in dela prek spleta. Dobili boste nekaj preprostih nasvetov in orodij, ki bodo pomagala do večje agilnosti v »novem normalnem«. Koristno za vse, ki ne želite imeti občutka, da vas je povozil čas oziroma da zaostajate v prilagodljivosti za svojimi sodelavci, zunanjimi partnerji, konkurenco …

David Žalec (Sadje v Pisarni): Agilnost v ciljnem segmentu, ponudbi in vse operacijah – garancija za uspeh v krizi

V prispevku bomo videli, kako lahko v nekaj dneh zamenjamo iz B2B v B2C – od dostave v pisarne v dostavo na dom. Ampak to še ni vse. Kako jim je uspelo prodajo končnim strankam zadržati tudi, ko ni bilo karantene, kako še povečujejo in dodajajo nove končne stranke, kako sedaj dobivajo in rastejo tudi na B2B… Lep primer uspešnega hitrega prilagajanja segmentov, ponudbe in uspenešnega e-commerca (tudi ko marsikomu povpraševanje po prvem navdušenju upada).

David Rozman (DIH Technologies Co.): Kako prek digitalnih kanalov identificirati nove potencialne stranke in jih spremeniti v prodajne priložnosti? – Praktične izkušnje 

V prispevku bomo videli, kako z digitalnimi orodji kreiramo nove poslovne priložnosti v B2B svetu. V pomladnih mesecih so bili webinarji »hit«. Ampak marsikdo se je »opekel«. Kako jih pravilno zasnovati, kako učinkovito priti do pravega občinstva, kako med temi identificirati potencialne stranke, jih razviti v prodajne priložnosti in pretopiti v prodajo? Odgovore bomo videli skozi izkušnje v industriji robotskih pripomočkov za rehabilitacijo. Digitalna orodja bodo z nami v vseh industrijah v prihodnje v še močnejši meri. Kako bomo najboljši pri njihovi uporabi? Zanimivo za vse, ki si postavljate enak izziv.

Rebeka Lah Notar (Elan): Doživetje blagovne znamke – do danes z osebnim stikom, kako naprej?

Elan je vsako jesen pripravil letno mednarodno prodajno konferenco, na kateri se je lahko predstavil in navdušil svoje prodajne partnerje, trgovce, ambasadorje znamke in uporabnike s celega sveta. Celosten prenos strateških poudarkov in energije blagovne znamke je bil odločilen za navdušenje, motiviranost in pripadnost znamki. Na dogodku smo jih opolnomočili z glavnimi sporočili blagovne znamke in novih inovativnih izdelkov. Letos tega seveda ni bilo mogoče izvesti v taki obliki. Kako v spremenjenih razmerah vseeno seznaniti in navdušiti za novo kolekcijo? Od tega je namreč zelo odvisna prihodnja prodajna sezona. Slišali bomo praktične izkušnje, kako se pripraviti, kaj narediti in česa ne narediti za uspešen spletni promocijski dogodek za svojo prodajno mrežo.

 

12:30 - 13:15
Odmor
Odmor za kosilo
Prikaži opis programa

Odmor

13:15 - 14:00
Predavanje
Tako bomo krizo izkoristili za rast!
 • Jernej Česen (Ekipa 2/Outfit7):
  Nova kriza, nov »buzz word«? Ampak, kaj je resnična digitalizacija?

 • Anna Albinsson (Bisnode):
  Podatkovno vodeno trženje: vaš najboljši prijatelj v kriznih časih

Prikaži opis programa

Jernej Česen (Ekipa 2 (odvisna družbe Outfit7): Nova kriza, nov »buzz word«? Ampak, kaj je resnična digitalizacija?

Vedno smo na vse stvari “pripravljeni”, pa potem nas seveda zmeraj preseneti. Ko udari, iščemo nekaj oprijemljivega, nekaj kar nam da upanje. Tokrat smo vsi luč ugledali v DIGITALIZACIJI. Bi lahko ta beseda predstavljala “new order”? Lahko, če bi dejansko vedel kaj pomeni in če bi vedeli, kako se »živi digitalizacijo«. Outfit7 je že v osnovi digitalno podjetje, ki deluje v digitalnem okolju. Kaj to pomeni? Kako sprejemajo odločitve o razvoju, lansiranju novih aplikacij? Pa se v resnici digitalizirajo samo podjetja? Kaj pomeni digitalizacija podjetja za končnega uporabnika? 

Anna Albinsson (Bisnode): Podatkovno vodeno trženje: vaš najboljši prijatelj v kriznih časih

Podatkovno voden pristop še nikoli ni bil pomembnejši.  V času krize so podatki najtrdnejši temelj, na katerem lahko gradimo. Anna bo delila svoje praktične izkušnje v zvezi s tem, kako lahko pristop, ki temelji na podatkih, podjetjem in družbi pomaga krmariti skozi te krizne čase.

14:00 - 14:45
Pogovor
Veliki zaključni pogovor o rasti po COVID 19 oz. kako bomo izkoristili priložnosti za rast
 • V pogovoru bomo gostili vodilna predstavnika podjetij Infobip in Adria Mobil.

Prikaži opis programa

V pogovoru bomo gostili managerje, ki vodijo podjetja, znamke, ki rastejo in imajo visoke cilje tudi v obdobju, ki prihaja. Gostili bomo Matjaža Grma (Adria Mobil) in Gregorja Potočarja, izvršnega direktorja Infobipa.

Infobip s sedežem v Vodnjanu je podjetje, ki je nedavno doseglo vrednost 1 milijarde dolarjev. Iz malega istrskega kraja so prodrli po celem svetu. Nevede vsi uporabljamo njihove rešitve. Kakšni so njihovi načrti za rast? Kako jih bodo dosegli? Kakšni bodo izzivi marketinga pri doseganju rasti v naslednjih mesecih?

Adria Mobil je vodilni proizvajalec prikolic in avtodomov. Marsikdo bi rekel, da gre za panogo, kjer je vse znano že leta, kjer inovativnost in preboj novih znamk ni možna. Adria Mobil je osvojil vodilno pozicijo na številnih evropskih trgih v zadnjih letih. Letos to pozicijo samo krepi. Kje je ključ uspeha in na kaj stavijo v prihodnje? Vse se vrti okoli blagovne znamke, izdelka in prodaje. Kako do dobro narediti bomo izvedeli v pogovoru. (*)

09:00 - 10:30
Uvodno predavanje
Kako naj se marketingaš pripravi za uspeh po COVID-19
 • Uvodni keynote: Klaus-Dieter Koch (Brand Trust):
  Uspešno znamčenje po COVID-19

 • Mojca Pesendorfer (Atlantic Grupa):
  »Real-time marketing insight« oz. odziv blagovne znamke na COVID 19

Prikaži opis programa
 • Klaus-Dieter Koch (Brand Trust): Uspešno znamčenje po COVID-19 (Performance Branding after Covid-19)

Da ne boste jezni in slabe volje, ko boste v 2021, 2022,… druge poslušali, kako je kriza priložnost. Ne čakajmo, ampak reagirajmo. Izkoristimo kar se dogaja okoli nas. Kako? Corona bo ostala in bo postala dejavnik trženja in pozicioniranja blagovnih znamk. Moramo jo »vključiti« oz. uporabiti. Upravljanje korone in prevedba tega v UAU sprožilce bo priložnost za marketing v prihodnje. Vse spremembe v okolju dajejo možnosti, da se pozicioniramo za naslednje desetletje. Uvodničar nam bo iz svojih desetletnih izkušenj razvoja B2B in B2C blagovnih znamk, majhnih lokalnih in velikih mednarodnih podjetji, povedal o najboljših strategijah in taktikah, kako to narediti.

 • Mojca Pesendorfer (Atlantic Grupa): »Real-time marketing insight« oz. odziv blagovne znamke na COVID 19

V prispevku bomo videli, kako je mednarodna znamka Argeta reagirala v zadnjih tednih – kaj vse so vključili v pregled sprememb med potrošniki, trgi, konkurenco… Kako so razumeli spremenjene okoliščine in kje so videli priložnosti za rast blagovne znamke. Katere kratkoročne in dolgoročne ukrepe so sprejeli? Kako so prilagodili izdelke, kako so reagirali glede cen, distribucije…? Dobili bomo vpogled, kako hitro in celovito reagirati in o čem vse naj marketingaš razmišlja, da bi njegova znamka bila tudi v turbuletnem obdobju v dobrem tržnem položaju. Koristno tako za tiste, ki delajo na domačem kot na mednarodnih trgih. (*)

09:00 - 09:10
09:10 - 10:30
Predavanje
Kaotičnost je ustvarila priložnosti za renesanso – kako naj se marketingar znajde v takšnem okolju
 • Dejan Ljuština (strateški svetovalec tehnološkim podjetjem): Posledice disruptivnega poslovnega okolja za marketing

 • Prof. dr. Miha Škerlavaj (Ekonomska fakulteta v Ljubljani): Renesansa pogleda na organizacijsko kulturo

 • Andreja Cirman in Marko Konič: Renesansa Zlate ladjice – kako z marketinško logiko do nove zgodbe

Prikaži opis programa

Dejan Ljuština (strateški svetovalec tehnološkim podjetjem): Posledice disruptivnega poslovnega okolja za marketing.
Kateri sektorji se bodo širili in kateri bodo hibernirali? Kateri so prihodnji sektorji s čezmerno rastjo, kaj lahko od njih pričakujemo ter kakšen naj bo odziv z marketinške perspektive? Katere spremenjene kupčeve navade bodo ostale, kaj lahko kupci pričakujejo od blagovnih znamk in kaj moramo storiti z lastnimi blagovnimi znamkami v današnjem novem okolju? Na ta in druga vprašanja bomo dobili nekaj odgovorov in idej, kaj je pomembno vedeti s poslovnega in marketinškega vidika. Predstavitev bo ponudila pregled oziroma prerez današnjega zahtevnega poslovnega okolja. Koristno za vse, ki želijo razumeti širšo sliko današnjega poslovnega okolja.

Prof. dr. Miha Škerlavaj (Ekonomska fakulteta v Ljubljani): Renesansa pogleda na organizacijsko kulturo
V zahtevnih in napetih časih, kot smo jim priča, se je v veliko organizacijah pokazala moč oziroma nemoč organizacijske kulture. Doživeli smo primere razcveta podjetja in primere resnih težav, pri katerih je bila »vključena« organizacijska kultura. V prispevku bomo dobili ogrodje za dobro razumevanje moči organizacijske kulture v teh zapletenih časih in vloge marketinga pri nikoli končanem razvoju organizacijske kulture. Pogledali bomo, kako sploh spoznati organizacijsko kulturo. Pri tem bodo mogoče »pokopana« določena orodja, ki jih zdaj z veseljem uporabljamo za razumevanje svoje kulture. Za konec pa bomo videli še nekaj metod, kaj lahko marketingarji naredimo za razvoj organizacijske kulture, ki jo želimo v svojem podjetju. Koristno za vse, ki želite bolje razumeti moč organizacijske kulture in predvsem razmišljanje oziroma orodja, ki nam jo pomagajo graditi.

Andreja Cirman in Marko Konič: Renesansa Zlate ladjice – kako z marketinško logiko do nove zgodbe

Pred meseci je ponovno zasijala legendarna Zlata ladjica. V prispevku pa bomo spoznali logiko, ki je pripeljala do rešitev, ki jih vidimo danes. Koga želimo za gosta in zakaj točno to skupino? Zakaj odločitev za 5* hotel? Kako to vpliva na ponudbo? Kako so oblikovali cenovno politiko med različnimi sobami? Kako in zakaj so oblikovali ponudbo v lokalu? Kako želijo biti drugačni od ostalih ponudnikov? Kakšne so posledice teh odločitve za izbor in trening osebja… Predstavljajte si, da bi sami dobili nalogo oživiti tradicionalno lokacijo v svojem mestu. Kako bi se te zahtevne naloge lotili z marketinško/prodajnega vidika? V prispevku boste lahko primerjali svoje razmišljanje z resničnim primerom, ki je zaživel v letošnjem letu.

10:30 - 11:00
Odmor za druženje
Odmor za druženje
11:00 - 12:15
Predavanje
Strateški razmislek, kako s svojo znamko naprej
 • Peter Weiler (Dating Central Europe): Kako na lokalni ravni tekmovati z mednarodnimi igralci

 • Matjaž Vračko in Monika Majstorović (A1): Kako v zahtevni industriji določiti oziroma definirati svojo vrednostno ponudbo boljše od konkurence

 • Darja Teržan (Atlantic Grupa): Kako graditi višjo vrednost blagovne znamke? Praktične usmeritve ob primeru Donata

Prikaži opis programa
 • Peter Weiler (Dating Central Europe): Kako na lokalni ravni tekmovati z mednarodnimi igralci

Predstavljajte si, da ste v poslu že 20 let. Poznate industrijske standarde, konkurenco …, vse! Toda potem vaš glavni mednarodni komunikacijski kanal uvede konkurenčno storitev. Kako se boste odzvali na novega močnega tekmeca? Poleg tega vaše stranke ne morejo v celoti uporabljati vaše storitve zaradi zaprte države, zaprtih restavracij … Kako se boste odzvali? Kaj lahko marketingar stori? Vse to se je lani zgodilo vodilni mreži za zmenke v srednji Evropi. Kako se odzvati, ko se pojavi grožnja v obliki novega glavnega tekmeca in ste pod pritiskom, da vaše stranke ne bodo mogle uporabljati vaše storitve? Nekaj predlogov boste dobili na tej predstavitvi.

 • Matjaž Vračko in Monika Majstorović (A1): Kako v zahtevni industriji določiti oziroma definirati svojo vrednostno ponudbo boljše od konkurence

Primer bo pokazal, kako so na A1 postavili ponudbe »na glavo«, spremenili notranje procese in miselnost v podjetju, da bi se bolj prilagodili in ustregli potrebam strank kot konkurenca. V mnogih panogah imamo občutek, da ni mogoče načrtovati ali ponuditi ničesar novega, kot da smo »obtičali« v trenutnih tržnih razmerah. Videli bomo, kako se je A1 »približal« kupcem in jim omogočil, da se sami odločijo, kaj želijo, da bi dosegli boljše vrednotenje kot tekmeci in uporabili nove priložnosti, ki jih tehnologija prinaša marketingu. Vse to jim je prineslo nižjo stopnjo odliva strank, večje število kupcev, večje prihodke … Agilnost, oblikovalsko razmišljanje, digitalizacija …, vse to jim je zelo pomagalo. Zanimive izkušnje za vse, ki iščejo metode in pristope, da bi ustvarili boljše percepcijo o BZ (value proposition) kot konkurenca.

 • Darja Teržan (Atlantic Grupa): Kako graditi višjo vrednost blagovne znamke? Praktične usmeritve ob primeru Donata

Mnogi bi si želeli imeti znamko z visoko vrednostjo. Ampak kako do nje priti? Donat ima novo strategijo in jasno usmeritev v premiumizacijo blagovne znamke. V prispevku bomo videli, kaj vse je pomembno, ko načrtujemo strategijo za razvoj znamke z visoko vrednostjo; kako v strategijo vključiti trende ter vpliv »pravega trenutka« za odločitev o spremembi; kje lahko najdemo višje vrednosti za porabnika in kako lahko to verificiramo pred vpeljavo; kako vsak element marketinškega spleta dejansko vpliva na spremembo zaznavanja blagovne znamke … Odgovore bomo dobili med razlago nastajanja nove strategije znamke Donat (ni več Donat Mg 😊). Koristno za vse, ki razmišljate, kako povišati vrednost svoje znamke v očeh kupcev.

12:15 - 13:15
Kosilo
Odmor za kosilo in druženje
13:15 - 14:40
Predavanje
Renesansa v komunikacijskih kanalih in tehnikah
 • Gareth Lewis (LivePerson): Conversational marketing is here! Pogovorni marketing je tukaj!

 • Domen Rozman (Dunking Devils): Think Different! Kaj imajo skupnega TikTok, Apple, SpaceX in Tesla?

 • Manca Šalehar (Wolt): Razbijamo mite – TikTok kot prodajni in komunikacijski kanal za vse generacije – kako ga izkoristiti

 • Aljaž Peklaj (AM Agencija): Celovito izkoristimo kanale in tehnike za večjo aktivacijo potrošnikov – praktični primeri

Prikaži opis programa
 • Gareth Lewis (LivePerson): Pogovorni marketing je tukaj!
 • Domen Rozman (Dunking Devils): Think Different! Kaj imajo skupnega TikTok, Apple, SpaceX in Tesla?

Ne bomo govorili, kaj je TikTok, ampak katere blagovne znamke ga morajo uporabljati danes, katere lahko tudi počakajo in kaj naj naredijo B2B-znamke. Pogledali bomo, kakšne KPI lahko blagovna znamka pričakuje v prvih treh mesecih po vstopu na platformo. Pogledali bomo tudi v prihodnost TikToka pri nas, kaj lahko pričakujemo in kdaj. Koristno za vse, ki ne želijo zaostajati za svojimi strankami.

 • Manca Šalehar (Wolt): Razbijamo mite – TikTok kot prodajni in komunikacijski kanal za vse generacije – kako ga izkoristiti

Pri Woltu so izkoristili spremenjeno vedenje uporabnikov in postali vodilni v dostavi več kot zgolj hrane na dom. Poleg povečanja prepoznavnosti so Tiktok izkoristili za pridobivanje novih uporabnikov in povečanje prodaje. V prispevku bomo spoznali praktične nasvete, kateri tip vsebin pritegne v prvih sekundah, ali lahko prilagajmo vsebine iz drugih kanalov za Tiktok ali ne, kako so vključili vplivneže in kako lahko pozicioniranje na Tiktoku pomaga pri kadrovanju. Manca bo opozorila na glavne poslovne učinke, ki jih je Tiktok prinesel Woltu in predstavila odločilne taktike, ki so jih pri Woltu uporabili za povečanje prepoznavnosti. Koristno za vse, ki želite biti drugačni od svoje konkurence – tudi z uporabo drugačnih platform.

 • Aljaž Peklaj (AM Agencija): Celovito izkoristimo kanale in tehnike za večjo aktivacijo potrošnikov – praktični primeri

Bolj kot kadarkoli je potrebno v sedanjih razmerah razmišljati o vseh možnih pristopih do potrošnikov, načinih njihove aktivacije, online in offline kanalih… Kakšno »mahaniko« uporabiti, da dosežemo željeni odziv potrošnikov? Digitalni kanali, nano influencerji prinašajo vedno nove priložnosti. Kaj vse imeti v mislih, da pridemo učinkovito do želene aktivacije potrošnikov, bomo videli tudi na primerih Domačica in Barcaffe Petrol Kava na poti. Koristno za vse, ki razmišljate, kako vplivati na večjo involviranost in aktivacijo potrošnikov.

14:55 - 15:15
Odmor za druženje
15:15 - 16:10
Predavanje
Kako preoblikovati B2B marketing
 • Mateja Dermastia (Anteja): Kako smo od svetovanja prišli do izdelka – z upoštevanjem problemov strank na tujih trgih

 • Žan Menart (Smart Optometry): Začeli z brezplačnim modelom za B2B, prešli na končne kupce in sedaj ponovno širitev B2B prodaje

 • Digitalizacija B2B marketinga v praksi. Dinamičen pogovor z NIno Jagodic, Red Pitaya.

Prikaži opis programa
 • Mateja Dermastia (Anteja): Kako smo od svetovanja prišli do izdelka – z upoštevanjem problemov strank na tujih trgih

V prispevku bomo videli primer preoblikovanja poslovnega modela – svetovalno podjetje, ki je vezano na prodajo znanja oziroma časa, izhajajoč iz svojega znanja razvije izdelek. Dodatno zanimivost primeru daje povezava Afrike in Evrope na področju, kjer je evropski kupec pripravljen plačati več. Rešitev sledi potrebam trga, dobrega poznavanja delovanja globalnih verig vrednosti in povezovanja ekspertnega znanja ter tehnologij za prodor na trge zunaj Evrope. Primer bo zanimiv za vse, ki iščete možnosti širitve oziroma prilagoditve svoje ponudbe za internacionalizacijo.

 • Žan Menart (Smart Optometry): Začeli z brezplačnim modelom za B2B, prešli na končne kupce in sedaj ponovno širitev B2B prodaje

Podjetje ponuja AmblyoPlay, aplikacijo za trening vida. V prispevku bomo spoznali, kako je podjetje hitro spremenilo svoj poslovni model, kako stalno prilagaja cenovno politiko in kako na podlagi baze končnih kupcev pridobijo in rastejo na področju B2B. Zanimiv primer stalnega prilagajanja poslovnega modela, ponudbe, cenovne politike in načinov pridobivanja B2B-kupcev. Dobili bomo še eno potrditev, da je za uspeh v B2B nujno stalno razmišljati o končnih uporabnikih. Ali to počnete tudi vi?

15:15 - 16:10
Predavanje
Renesansa prinaša drugačne marketinške in vodstvene kompetence
 • Sandi Kofol (OK Consulting): Male skrivnosti vodenja marketingarjev, ki bodo imele velik učinek na našo uspešnost

 • Dinamičen pogovor z Alenko Anžič Potočnik (Hisense Gorenje Europe) in Alešem Udirjem (Iskratel): Kako voditi in leteti na krilih svoje marketinške ekipe

Prikaži opis programa
 • Sandi Kofol (OK Consulting): Male skrivnosti vodenja marketingarjev, ki bodo imele velik učinek na našo uspešnost

Verjetno se bomo morali vsi navaditi na mešanico dela od doma in v pisarni. Ampak, kako to narediti, da bomo lahko enako ali bolj uspešni? Kako ob stalnem menjavanju delovnega okolja voditi svoj tim? Zakaj je pomembno, da razumemo tudi vlogo čustvovanja in doživljanja? V prispevku bomo spoznali nekaj malih skrivnosti, ki lahko močno pomagajo bolje voditi marketinške ekipe. Majhne ali velike. Koristno za vodje marketinga in tudi vodje na splošno ter vse sodelavce.

 • Dinamičen pogovor z Alenko Anžič Potočnik (Hisense Gorenje Europe) in Alešem Udirjem (Iskratel): Kako voditi in leteti na krilih svoje marketinške ekipe

Neposreden in iskren pogovor o izzivih vodenja ekip, ki bo obogatil kompetenčni arsenal vsakega marketinškega strokovnjaka, vodje ali direktorja. Poslovna literatura je polna raziskav o pomenu vodenja pri gradnji zadovoljnih in visoko učinkovitih ekip, še posebej v razmerah, ki zahtevajo hitro prilagajanje. Ljudje so naš največji kapital. Kako lahko odkrivamo in vprežemo potencial sodelavcev v porajajočih se hibridnih in postpandemsko zaznamovanih ekipah, nam bosta v sproščenem pogovoru iz prve roke nanizala dva marketinška direktorja. S čim se spoprijemata in kaj ju navdihuje pri vodenju njunih ekip, nam bosta zaupala Alenka Anžič Potočnik iz Hisense Gorenja in Aleš Udir iz Iskratela. Pogovor bo vodila Maruša Grah (Mobik).

16:10 - 16:30
Odmor za druženje
16:30 - 17:45
Predavanje
Praktično – kakšne priložnosti in nevarnosti prinaša bližnja prihodnost marketingarjem
 • Jaka Kladnik (Switch to Eleven): Ekskluzivno: State of the Agile – kje je slovenski marketing v primerjavi s svetom

 • Marko Čadež: Roboti, umetna inteligenca … kot temelj prihodnje rasti kakovosti storitev – praktične posledice za marketingarje

 • Gregor Cuzak in Mojca Cvirn (HealthDay): Zdravstvo kot velika priložnost za marketingarje

Prikaži opis programa
 • Jaka Kladnik (Switch to Eleven): Ekskluzivno: State of the Agile – kje je slovenski marketing v primerjavi s svetom

Prvič bodo predstavljeni rezultati raziskave State of the Agile, ki bo pokazala, kako agilni so marketingarji v Sloveniji. Dobili bomo vpogled, koliko jih že uporablja agilnost in katere tehnike, metode … Glede na ugotovljeno stanje pa bodo dani tudi predlogi, kaj narediti jutri, da bi bili bolj agilni. Bolj agilni kot znamka, kot podjetje in kot posameznik oziroma marketingar. Koristno za vse, ki se zavedate, da bomo za uspeh morali biti vsi še bolj agilni.

 • Marko Čadež: Roboti, umetna inteligenca … kot temelj prihodnje rasti kakovosti storitev – praktične posledice za marketingarje

Kako se pripraviti na preživetje in vnovično rast, ko deluješ v dejavnosti turizma, mednarodnih letalskih prevozov – v dejavnosti, kjer je eksplodirala atomska bomba? Primeri ukrepov za izboljšanje marketinške učinkovitosti, ki so jih izvedli pri FareBoomu, niso samo primeri ukrepanja v zaostrenih razmerah, ampak nakazujejo, kako se bosta marketing in storitvena dejavnost razvijala v bližnji prihodnosti. Roboti in umetna inteligenca nadomeščajo ne zgolj fizična opravila, ampak tudi miselne kompetence marketingarjev. V veliko svojih aktivnosti so vpeljali UI, klepetalne robote oziroma digitalne pomočnike (chatbote), avtomatizacijo … S tem so izboljšali kakovost storitve za stranke, pospešili notranje procese, izboljšali analitiko in s tem kakovost svojih storitev do uporabnikov. Svet gre v tej smeri, kaj torej ostane marketingarjem. Tudi o tem bomo govorili v tem prispevku.

 • Gregor Cuzak in Mojca Cvirn (HealthDay): Zdravstvo kot velika priložnost za marketingarje

V zdravstvu obstaja zelo velika priložnost za ljudi z marketinškim razmišljanjem. Za uspešno predstavljanje idej na trgu, rešitev in izdelkov je treba usklajevati zelo veliko izjemno različnih deležnikov, ki pogosto niti ne razumejo, kako zelo bi jim pomagala jasna, jedrnata in ciljno naravnana komunikacija. Marketingarji v zdravstvu postanejo povezovalci, vzpostavljajo dialog, ki je nujen za uvajanje novosti in izboljševanje sistema. Z nekaj nazornimi primeri bomo pokazali, da marketingarji v tej panogi doma in mednarodno lahko naredijo zelo velike premike. Koristno za vse, ki iščete nove izzive in ste odprti, da poskusite zgraditi kariero v novi panogi.

17:45 - 18:00
Pogovor
Skrita gosta 26. SMK
18:00 - 20:00
Žur z Radiem 1 in Puklavec Wine Tasting
Sponzorji dogodka
20:00 - 21:00
Podelitev nagrad
Podelitev nagrade Marketinška odličnost 2021
Prikaži opis programa

Po podelitvi jubilejne 5. nagrade marketinška odličnost so se v Društvu za marketing Slovenije (DMS) odločili za intenzivno prenovo nagrade. Namen prenove je razširiti prepoznavnost različnih vidikov marketinške odličnosti in jo še bolj približati marketinški stroki. Odslej bodo z nagrado nagrajevali tudi odlične posamezne marketinške projekte, prakse in strategije.

22:00 - 02:00
Večerna zabava v Klubu Paprika v Portorožu
09:00 - 10:10
Predavanje
Renesansa in priložnosti marketinga za globalno rast
 • Niko Slavnič (HTEC Group): Kaj ima marketing z rastjo podjetja z 200 na tisoč zaposlenih v času »lockdowna«

 • Boris Kapitanovič (Workshares Ltd): Marketing through innovation – Kaj imajo skupnega Jane Austen, Elton John in britanska mornarica

 • Tilen Travnik (Bevo): Kako od 100 zrezkov na teden priti do prodaje tone mesa na teden v ZDA

Prikaži opis programa
 • Niko Slavnič (HTEC Group): Kaj ima marketing z rastjo podjetja z 200 na tisoč zaposlenih v času »lockdowna«

V prispevku bomo videli pet vzvodov rasti, s katerimi je marketing neposredno povezan, oziroma pet priložnosti, kjer lahko marketingarji izjemno pripomoremo k rasti podjetja ali znamke. Obdobje, v katerem živimo, je za marsikatero podjetje priložnost za izjemno rast. Takšnih »izjemnih rasti« v slovenskem okolju ne vidimo veliko. Če želite rasti, je ta prispevek temelj, da bo vaš marketing postal gonilo podjetja. Niko Slavnič bo priložnosti predstavil z opisom lastnih izkušenj s poudarkom na aktualni rasti globalnega B2B-podjetja, kjer je odgovoren za to področje. Koristno za vse, ki želijo izkoristiti priložnosti za rast.

 • Boris Kapitanovič (Workshares Ltd): Marketing through innovation – Kaj imajo skupnega Jane Austen, Elton John in britanska mornarica

Možnosti za inovativnost niso omejene zgolj na izdelke in storitve. Marketing ima veliko različnih možnosti za vplivanje na uspešnost poslovanja podjetja. V prispevku bomo videli, kako z operativno inovativnostjo izboljšati konkurenčno prednost znamke, kako je banka osvojila vodilno mesto v zasebnem bančništvu in kako osvojiti naročnika v panogi, kjer so marže izjemno nizke. Koristno za vse marketingarje, ki želijo razširiti področje svojega delovanja in vpliva v podjetju.

 • Tilen Travnik (Bevo): Kako od 100 zrezkov na teden priti do prodaje tone mesa na teden v ZDA

Spoznali bomo ozadje, kako je startup iz Kamnika začel uspešno prodajati rastlinske zrezke s teksturo mesa na ameriškem trgu. Njihova zgodba nam pomaga odgovoriti na različna marketinška vprašanja. Kako prepoznati prihodnje navade in jih izkoristiti za razvoj novih izdelkov. Kako si utirati pot na množičnem trgu? Kako uspešno najti pravi izdelek za potencialne kupce? Zanimivo za vse, ki razmišljate o predstavitvi svojih izdelkov na množičnem mednarodnem trgu.

10:10 - 10:30
Odmor za druženje
10:30 - 11:30
Predavanje
Renesansa, ki pretresa marketinške budžete in marketinško učinkovitost
 • Jaroslaw Podsiadlo (Kearney): Kako maksimizirati donosnost marketinške naložbe v turbulentnih časih

 • Pogovor z menedžerjema: Kako do marketinškega načrtovanja oziroma ali naj na načrtovanje kar pozabimo

  V pogovoru bosta svoje znanje in izkušnje planiranja marketinških in poslovnih aktivnosti predstavila izkušena managerja Matjaž Grm (Adria Mobil) in Lovro Peterlin (A1)

Prikaži opis programa
 • Jaroslaw Podsiadlo (Kearney): Kako maksimizirati donosnost marketinške naložbe v turbulentnih časih

Ker so razmere v gospodarstvu še vedno zaostrene, ostaja povišanje donosnosti marketinških naložb za večino podjetij še vedno prioriteta, kar vodi do dodatnega pritiska na direktorje marketinga. V podjetju Kearney so razvili obsežen okvir E2E, ki vsebuje nabor strategij in več kot 200 vzvodov za povečanje donosnosti naložbe iz marketinških proračunov. V predstavitvi bomo videli okvir, kako optimizirati tržne naložbe v treh glavnih razsežnostih: uspešnost (z določitvijo proračuna in optimizacijo razporeditve po državah, blagovnih znamkah, kanalih, pobudah), učinkovitost (z optimizacijo različnih praks načrtovanja porabe in nakupa), operativni model (s pregledom organizacijske strukture marketinga, ekosistema notranjih in zunanjih partnerjev, avtomatizacije trženja …). Koristno za vse tržnike, ki želijo dobiti nove ideje, kako optimizirati in obraniti ali ohraniti ali obdržati svoje proračune …

 • Pogovor z menedžerjema: Kako do marketinškega načrtovanja oziroma ali naj na načrtovanje kar pozabimo

V pogovoru bosta svoje znanje in izkušnje planiranja marketinških in poslovnih aktivnosti predstavila izkušena managerja Matjaž Grm (Adria Mobil) in Lovro Peterlin (A1)

 

 

11:30 - 12:30
Odmor za druženje
Odmor za kosilo in druženje
12:30 - 13:40
Predavanje
Kako razumeti in doseči relevantnost za svoje kaotične porabnike
 • Tamara Pavasović Trošt (Ekonomska fakulteta v Ljubljani): Kako se vedemo potrošniki v sedanjih, zelo spreminjajočih se razmerah?

 • Iztok Franko (Diggintravel): Analitika je spremenila košarko, kaj se od Dončića, Marka Cubana in preostalih lahko naučijo marketingarji

 • Simon Sovič (Clover Labs): Kako v današnjih časih hitro in učinkovito do novega ali spremenjenega digitalnega produkta?

Prikaži opis programa
 • Tamara Pavasović Trošt (Ekonomska fakulteta v Ljubljani): Kako se vedemo potrošniki v sedanjih, zelo spreminjajočih se razmerah?

Trenutne razmere v okolju so zelo dinamične. Nakupno vedenje ljudi se spreminja. Ampak pogosto se znajdemo pred vprašanjem, katere spremembe so zgolj kratkoročne in katere bodo imele trajnejši učinek. Ko planiramo marketinške aktivnosti, bi seveda radi čim bolje vedeli, kako se bodo vedli v prihodnje naši kupci. V prispevku bomo videli, kako lahko na osnovi pridobljenega znanja, razmišljamo o prihodnjem nakupnem vedenju. Koristno za vse, ki razmišljate, kakšni bodo vaši potrošniki, katere od sprememb bodo ostale in katere bodo zamrle oziroma se bodo kupci vrnili k preteklim vzorcem vedenja.

 • Iztok Franko (Diggintravel): Analitika je spremenila košarko, kaj se od Dončića, Marka Cubana in preostalih lahko naučijo marketingarji

V prispevku bomo videli, kako se je analitika v svetu košarke spremenila v svet, ki ga marsikdo dojema kot nekaj, kjer je zelo pomembna kreativnost. Pred leti je bila analitika v košarki prednost, danes je »must«. Enako se (je) bo zgodilo v poslovnem svetu. Iztok Franko s svojo analizo košarke v NBA odkriva vedno nove metode analitičnega razumevanja nečesa, kar je veljalo za kreativno. Kako se lotiti analitike kreativnosti? Kdo bo zmagal – občutek ali analitika? Kaj se od najboljših NBA-klubov lahko naučijo marketingarji. Imamo neomejeno količino podatkov v realnem času – kako lahko sami začnemo uporabljati bolj analitičen pristop pri svojem marketinškem odločanju, ravnanju? Nekaj odgovorov bo ponudil ta prispevek. Koristno za vse, ki želijo bolje uporabljati povsem nove vire podatkov in nov pogled na njihovo analizo.

 • Simon Sovič (Clover Labs): Kako v današnjih časih hitro in učinkovito do novega ali spremenjenega digitalnega produkta?

V prispevku bomo videli nekaj primerov, kako hitro prilagoditi svoj »produkt« spremenjenim navadam uporabnikov, kako preveriti svojo idejo in doseči, da je končni »produkt« takšen, da ga trg sprejme. Produkt navajamo v navednicah, ker gre v teh primerih za digitalne produkte in rešitve, ne za klasične fizične izdelke. Koristno za vse, ki se želite s svojimi digitalnimi rešitvami, produkti, hitreje prilagajati spremenjenim navadam uporabnikov.

13:40 - 14:00
Zadnji odmor za druženje
14:00 - 15:00
Predavanje
Podjetniške marketinške zgodbe – zvezde in feniksi
 • Timotej Gračner (Blackfire): Kako smo z digitalnim marketingom zgradili mednarodno prodajno mrežo?

 • Marcela Klofutar in Uroš Štefelin (Vila Podvin): Ponudimo več kot izdelek oziroma kako ustvarimo za gosta gledališče, in ne zgolj jedi

Prikaži opis programa
 • Timotej Gračner (Blackfire): Kako smo z digitalnim marketingom zgradili mednarodno prodajno mrežo?

V podjetju, ki proizvaja sredstva za privabljanje divjih prašičev, uporabljajo inovativne prijeme digitalnega marketinga za pridobivanje novih partnerjev na mednarodnih trgih, za pospeševanje prodaje. Z napredno uporabo spletnih orodij brez ekskluzivnih distributerjev in prodajnikov na terenu bliskovito gradijo lastno prodajno mrežo. Spoznali bomo, kako lahko marketing učinkovito izpelje vstop na drobnoprodajni trg brez distributerjev, kako obdržati nizke fiksne stroške ob hitri širitvi na tuje trge. Uporabno za vse, ki želite z aktivnostmi digitalnega marketinga priti do novih prodajnih partnerjev, in tiste, ki bi želeli več izdelkov prodati prek lastnih prodajnih kanalov.

 • Marcela Klofutar in Uroš Štefelin (Vila Podvin): Ponudimo več kot izdelek oziroma kako ustvarimo za gosta gledališče, in ne zgolj jedi

Zgodba Podvina je zgodba razmišljanja, kako ponuditi gostom več kot zgolj jedi. Ne razmišljajo o jedeh, ampak o gledališču. Ampak kako to gledališče zgraditi, kaj in koga vse lahko vanj vključimo …? Iz njihove zgodbe se lahko naučimo o bogastvu, ki ga prinaša povezovanje. Povezovanje z lokalnimi dobavitelji prinese nove izdelke, nove zgodbe, novo vrednost za gosta. Povezovanje s konkurenti in povsem drugimi dejavnostmi (na primer umetnost) pripelje do novih nišnih rešitev in nam omogoči, da ponudimo gostom nekaj, česar ne morejo dobiti nikjer drugje. Ni treba iskati vedno nečesa povsem novega, poglej, kaj že imaš, in poskušaj to nadgraditi, s tem pa boš povečeval vrednost za svoje goste, porabnike, stranke. Izjemno inspirativen prispevek za vse, ki bi želeli za svoje porabnike in stranke kreirati več kot le izdelek.

18:00 - 20:00
Žur z Radiem 1 in Puklavec Wine Tasting
Sponzor dogodka
22:00 - 02:00
Večerna zabava, Klub Paprika, Portorož
Prikaži opis programa

Večerna zabava v klubu Paprika v Portorožu.

08:30 - 09:00
Registracija
09:00 - 10:30
Predavanje
Kako lahko in mora marketing izkoristiti metaverse, dimenzijo X?
Prikaži opis programa

Nicholas Pringle (R/GA London): Od sprehajanja do skrolanja.

Nick nam bo razložil metaverzum, veriženje podatkovnih blokov in druge elemente spleta 3.0 ter pokazal, kakšen potencial za blagovne znamke predstavlja novi virtualni svet. Kako oblikovati smiselne strategije, ki presegajo trženje in lahko tradicionalen poslovni model preoblikujejo z ustvarjanjem novih virov dohodkov za prihodnost.  

Klemen Peternel (Kalmia): NFT – samo še en »buzzword« ali pa priložnost za blagovne znamke, marketingaše?                                                                                                                      

Tweet prodan za 3 mio $, slike mačk za nekaj tisoč $… o NFTjih se to pomlad vsepovsod govori.  Ampak ali je to zgolj še en »balonček« ali je v tem kaj trajnega za marketingaše? V prispevku bomo videli kaj se trenutno dogaja okoli NFTjev na svetovnem trgu, kako se »vključujejo« socialna omrežja v NFT norijo… Čeprav je sedaj hype, tehnologija ima potencial, da poenostavi naše življenje od menjave lastništva realnih sredstev brez posrednika (nepremičnine, premičnine, intelektualna lastnina, patenti) do covid potrdil. Dobili bomomhiter uvid tudi v pravni in davčni vidik NFTjev. Koristno za vse, ki želijo aktivno vstopiti v NFT svet in tiste, ki želijo biti zgolj informirani, kaj NFT prinaša znamkam ali vsakemu posamezniku.

Christopher Coomes: Trženje v metaverzumu in širše. Začnite zdaj ali lovite zaostanek pozneje. 

Metaverzum se spreminja iz dneva v dan. Christopher Coomes bo predstavil priložnosti, ki jih novi virtualni svetovi prinašajo blagovnim znamkam in trženju. Ne le v prihodnosti, ampak že zdaj! Kaj morajo vodje blagovnih znamk storiti danes, da bi se pripravili in dobro izkoristili virtualni svet v prihodnjih 12 mesecih. Kako razširiti blagovno znamko, pridobiti nove uporabnike in služiti v spletnem svetu. Če želite biti del virtualne prihodnosti, nikakor ne smete zamuditi te predstavitve.

10:30 - 11:00
Odmor
11:00 - 12:15
Predavanje
Potrošniki se stalno spreminjajo – kako prepoznati “novo” vedenje svojih potrošnikov?
Prikaži opis programa

Vesna Hajnšek (Swarowski): Kako danes razumeti globalnega porabnika?

Potrošniške navade, slog kupovanja, trendi se stalno spreminjajo. Že v Sloveniji, v domačem okolju, je temu težko slediti. Težko se je odločati, kaj so trajne spremembe, katere spremembe so pomembne za mojo znamko, ali naj sledim tradicionalnim raziskavam, koliko naj zaupam zgolj kvantitativnim »insightom«, koliko zaupati različnim napovedovalcem trendov … Kako vsemu temu slediti šele na globalni ravni? Ravno o tem bo ob svojih izkušnjah in projektih govorila Vesna Hajnšek, ki je pri Swarovskem pristojna tudi za »customer intelligence« na svetovni ravni. Zanimivo za vse, ki želite biti mirni, da dobro spremljate in razumete svoje porabnike, in za vse tiste, ki imate svoje porabnike tudi ali predvsem zunaj Slovenije.

Luka Kogovšek (Ona-On):  Kakšni so resnično starejši? Razbijmo nekaj mitov

V prispevku bomo ob izkušnjah največjega portala za samske in željne spoznavanja Ona-On spoznali, kako se vedejo starejši od 50 let, kako komunicirati z njimi, kakšne aktivnosti jih pritegnejo, kako se znajdejo v digitalnem svetu, kako zaupajo »neznancem« … Segment starejših je segment, ki na portalu Ona-On v zadnjem obdobju najbolj raste. Prek njega imajo najbolj osebno komunikacijo. Lepa priložnost, da poskušamo čim bolje razumeti, kakšni so danes starejši. Koristno za vse, ki imajo med svojimi kupci in uporabniki tudi starejšo populacijo.

Tjaša Jarc (Džungla Plants): Ali bi najeli okrasno rastlino?

Džungla Plants ni več zgolj slovenska spletna trgovina sobnih rastlin, ker prodajajo tudi na Hrvaškem. Rastejo tudi po covidnem lockdownu. Širijo se organsko. Komunikacija je bolj naravna, CTA jim ni prioriteta. Stranke so jih pripeljale tudi do ponujanja najema rastlin za poslovne prostore. Svoje marketinške »learningse« bodo delili v tem prispevku.

Zenel Batagelj in Andraž Zorko (Valicon): Vse kar smo vedeli in se učili o monitoringu potrošnikov se je postavilo na glavo

Volitve so za anketno raziskovanje eden redkih trenutkov v poslu, ko lahko v živo preverimo delovanje različnih metodologij. Letošnje niso bile nič drugačne. Zaključki spremljanja razmišljanja in vedenja volivcev pa so potrdili velike spremembe v pristopu k monitoringu potoršnikov in celotnega marketinga. Pomenijo dokončno slovo telefonskega anketiranja, paradigme vzorca 1000… V prispevku bomo videli, kako lahko spletne panele uporabimo pri preučevanju vedenja potrošnikov, kako lahko taktično glasovanje državljanov primerjamo z vedenjem potrošnikov in kako metrike taktičnega glasovanja prenesti v marketing. Koristno za vse, ki jih zanima še boljše in lažje razumevanje vedenja potrošnikov.

12:15 - 13:30
Kosilo
13:30 - 14:45
Predavanje
Kako do fleksibilnih, hibridnih marketinških ekip?
Prikaži opis programa

Tamara Valenčič: Fleksibilnost dela – velik izziv vodenja marketinških ekip

Delo od doma ni enako delu od koderkoli. Vodenje razpršenih ekip marketingarjev je še posebej zahtevno. Kaj se zgodi s kreativnostjo ob hibridnem delu? Nove generacije marketingarjev imajo nova pričakovanja. Uf, koliko izzivov. O njih bo govorila Tamara Valenčič ob številnih primerih, kako so te izzive reševala in jih rešujejo mala in velika podjetja z zelo različnih dejavnosti. Zelo koristno za vse, ki želite uspešno voditi marketinške ekipe v hibridnem okolju.

Vesna M. Kovač (Celtra): Kako ohranjati produktivnost in razvijati kulturo v hibridnih oblikah dela – praktične izkušnje

Prešli smo na hibridne oblike dela, malo od doma, malo v pisarni, malo na tretjih lokacijah … Člani ekipe niso več skupaj vsak dan, vsak teden, vsak mesec … V takšnih razmerah se pojavijo izzivi, kako zadržati raven produktivnosti? Postavi se vprašanje, kako ohraniti ali razvijati kulturo, ki nas je v ekipi, podjetju odlikovala v preteklosti? S temi izzivi so se že pred covidom-19 srečali tudi v Celtri, ki je mednarodno podjetje, v katerem zaposleni že dolgo delajo v različnih hibridnih oblikah. Zato so njihove izkušnje lahko koristne za vse, ki jih zanima, kako zadržati oziroma izboljšati produktivnost in razvijati kulturo v hibridnih razmerah delovanja marketinške ekipe.

Matej Golob (CorpoHub): Kako »small talk« vpliva na rezultate in kaj dela Google na Krku?

Čustva, strah in strast v kombinaciji s številkami ter statistično analizo. To je moderni marketing, in to mora biti tudi moderno delo v novih hibridnih razmerah. Imamo svoja mnenja in občutke o hibridnem delu, vodenju, vendar nimamo vedno prav – podkrepiti ali ovreči jih moramo s številkami. Kaj misliti, ali več empatije in popustljivosti do ekipe negativno vpliva na doseganje rokov in rezultatov? Najnovejše raziskave na področju novih oblik dela nekatere naše domneve potrjujejo, nekatere mite pa razbijajo. O tem, kaj nam danes glede hibridnega dela in vodenja govorijo številke, bo govoril Matej Golob. Uporabimo te ugotovitve za boljše vodenje svojih marketinških ekip.

Vito Babuder (Klančar žerjavi): Kako lahko digitalni marketing uspešno »lovi« nove sodelavce v gradbeništvu – praktični primeri

Spoznali bomo praktične primere digitalnih marketinških akcij za pridobivanje novih sodelavcev. Tudi v gradbeništvu je primanjkljaj dobrega kadra. Kako priti do njega? Kako potencialnim kandidatom predstaviti delovno mesto, ki ga sploh ne poznajo? Kaj ima na voljo vodja marketinga, da pritegne nov kader? Katere akcije so izvedli in kakšni so bili učinki? Nekaj odgovorov bomo dobili v tem prispevku.

15:00 - 16:30
Predavanje
Kako do večje podatkovne neodvisnost in večje digitalne učinkovitost v naslednjih letih?
Prikaži opis programa

Maciej Zawadziński (Piwik PRO): Kako se pripraviti na digitalno neodvisnost EU in kako se odmakniti od najbolj priljubljenih trženjskih orodij?

Različen pristop k zasebnosti med ZDA in Evropo ter posledično prizadevanja za digitalno neodvisnost EU bodo omejili uporabnost številnih platform trženjske tehnologije, ki jih tržniki vsakodnevno uporabljajo, na primer Google Analytics, Facebook in Salesforce. Nekatere platforme kmalu morda ne bodo več dovoljene. Kaj boste storili, če vaša glavna trženjska orodja jutri ne bodo več uporabna in na voljo? Vaše možnosti bodo zelo omejene. Začnite se pripravljati in iskati nove možnosti že danes. Ta predstavitev bo razkrila, kaj različen pristop v ZDA in EU lahko pomeni za tržnike ter kako se ti lahko pripravijo na prihodnost.

Simon Struna (iProm): Kako izstopite z vrtiljaka »velikih« in izkoristite polno moč svojih podatkov?                                                                                              

Globalne medijske platforme, znane tudi kot »ograjeni vrtovi« (walled garden), spodbujajo medsebojno tekmovanje med oglaševalci. Podatke o vaših uporabnikih in podatke, kdo vaša komercialna sporočila gleda ter kako se na njih odziva, agregirajo in jih ponujajo vašim tekmecem. Poslovni model prodaje oglasnega prostora v ekosistemih ograjenih vrtov temelji na višanju cene zakupa po modelu dražbe v realnem času (RTB – real time bidding).

Pospešena digitalizacija medijskega trga, zavedanje pomena varovanja in lastništva podatkov, pridobljenih vzporedno z digitalnim oglaševanjem, ter vse večje zaostritve na področju varovanja zasebnosti uporabnikov interneta podjetja dodatno spodbujajo k premikom zunaj ograjenih vrtov. 

Zakaj je gradnja lastnega neodvisnega podatkovnega skladišča (private DMP) strateška naložba? Kako podatke, pridobljene z oglaševanjem, povezati z drugimi podatki iz trženjskih in poslovnih dejavnosti v zaščitenem in varnem okolju? Kako svoje podatke prek oglaševalskih tehnologij (Ad-Tech) učinkovito izkoristiti za komunikacijo z vašim ciljnim občinstvom? Odgovore, podprte s primeri uspešnih praks, dobite v tem prispevku.

Marko Maučec (EscapeBox): Spletni piškotki ali zero-data bombončki: kako s »preprostimi« kvizi do boljših podatkov? 

Ko se udarijo tehnološki velikani, posledice občutimo vsi, ki poslujemo na spletu. Kaj pa, če je lahko tudi drugače? Medtem ko so bili še včeraj spletni piškotki podlaga za skoraj vse spletne trženjske aktivnosti, že danes to nadomeščajo zero-party bombončki. Zakaj? Zakaj jih potrebujemo? Kakšne odločitve nam pomagajo sprejemati? In zakaj so kvizi orodje, ki nam lahko pomaga (o)bogatiti uporabniške podatkovne zbirke? Videli bomo, kakšne informacije pridobimo s kvizi in kako te pomagajo sprejemati boljše poslovne odločitve.

Simon Slonjšak (Telekom Slovenije): TV oglaševanje se končno spreminja – kaj prinaša prihodnost?

Televizija je še vedno dominanten medij v svetu oglaševanja. TV oglaševanje se ni spremenilo že zadnjih 60 let. Nove tehnologije bodo končno tudi v Sloveniji omogočile bolj targetirano nagovarjanje gledalcev, večjo interakcijo z gledalci, možnost naročila tesne vožnje ali testiranja, oglaševalcem optimizacijo budgetov in večjo učinkovitost in merljivost oglaševanja.

16:30 - 16:45
Odmor
16:45 - 18:00
Predavanje
Mlade znamke na pohodu – kaj se lahko naučimo od njih?
Prikaži opis programa

Petra Parovel (SWY): Kako »z nič« danes zgraditi svojo znamko oblačil? Izkušnje SWY

V prispevku bomo spoznali, kako je Petra začela in kako razvija znamko oblačil SWY, ki jo nosi že več kot 60 tisoč Slovenk in Slovencev. Začela je brez predhodnih izkušenj v panogi oblačil. Kako ji je uspelo pridobiti toliko sledilcev, kakšno komunikacijo uporablja, kako jih z izkušnjo in transparentnostjo pretvori v kupce in kako vidi gradnjo skupnosti uporabnikov SWY … Nekaj odgovorov bo delila z nami v tem prispevku. Koristno za vse, ki bi začeli ustvarjati svojo znamko od začetka in zanimivo za vse, ki skrbite za »utečene« znamke, ker mogoče dobite idejo za kakšno spremembo.

Klavdija Novak (Frizer Crispus): Pogum, dobra ekipa in marketinško razmišljanje premagajo vse ovire!

V prispevku bomo spoznali, kako je z marketinškim razmišljanjem lokalni frizerski salon povečal promet za 40%, odprl novo enoto, razširil segment uporabnikov…in to tudi ob zaprtju zaradi COVIDa. Videli bomo, kako preoblikovati cene, kako dodajati storitve, kako biti občutljiv na spremembe v populaciji, kako z resnično omejenimi sredstvi uspešno izvajati vsebinski marketing. Vse to so dosegli ob izgubi ustanovitelja salona. Izjemna zgodba, ki je lahko spodbuda marsikateremu marketingašu.

Jannik Diefenbach: Kako moj dedek navdihuje tisoče starejših po svetu? – Tako da jim kaže, kako kul je biti starejši.

Slišali bomo zgodbo slovenskega dedka Alojza in njegovega vnuka Jannika, ki prek svojih profilov na družbenih omrežjih dosegata na tisoče mladih in starejših.

V predstavitvi boste izvedeli, katere blagovne znamke sodelujejo s starejšimi in zakaj ter kako nagovarjanje starejših vpliva tudi na mlajše generacije. Zanimivo za vse, ki želijo hkrati aktivno komunicirati z različnimi generacijami.

Uroš Svenšek (Agencija 101): Kako se razvijajo mlade blagovne znamke in kaj se od njih lahko naučijo »tradicionalisti«?

V prispevku bomo dobili pregled, kaj za svoj uspeh počnejo mlade blagovne znamke, ki so se pojavile na trgu ob pomoči Instagrama, Tiktoka, Facebooka … in influencerjev. Ne kaj počno, ampak kako pridejo do svojih porabnikov, kako gradijo svojo »community« sledilcev, kaj ponujajo svojim kupcem. Predvsem bo prispevek namenjen razmišljanju, kaj se od mladih blagovnih znamk lahko naučijo »tradicionalne« znamke. Koristno za vse, ki bi želeli biti »v toku spremenjenega razvoja blagovnih znamk«.

 

18:00 - 18:20
Zabava
Skriti gost oziroma gostja 27. SMK
21:00 - 22:00
Zabava
Koncert Batista Cadillac
22:00 - 00:00
Zabava
Druženje v News Cafe
09:00 - 10:30
Predavanje
Močnejši od viharjev!
Prikaži opis programa

Mark Adams (Vice): Kako se prebiti in razvijati svojo blagovno znamko v 2022

Najsi delate za veliko korporacijo, zaganjate lastno podjetje ali gradite svojo osebno blagovno znamko, velja nekaj temeljnih pravil, ki jih morate poznati, če želite biti uspešni v letu 2022 in v prihodnje. Mark Adams bo predstavil »pet pravil preboja«, ki jih morate spoznati in obvladati, da boste sploh imeli možnost biti razumljeni in opaženi v vse bolj glasnem, natrpanem in raztresenem svetu. Pripravite vprašanja, saj vam bo Mark v sodelovanju z občinstvom pokazal, kako uporabljati teh pet pomembnih načel, ki bodo spremenila vaš posel in življenje.

Marko Kufrin (Atlantic Grupa): Ustvarjanje novih virov rasti (v težkih časih)                  

Imate posebno enoto za pobude za rast? Kako organizirati nove pobude za rast in kako k njim pristopiti v teh viharnih časih? Atlantic Grupa je v zadnjih dveh letih z novim pristopom ustvarila in predstavila tri nove blagovne znamke. Kaj so se naučili iz tega novega strateškega, organizacijskega in operativnega pristopa k ustvarjanju novih blagovnih znamk? Na predstavitvi bodo poskusili odgovoriti na nekaj od teh vprašanj. Zanimivo za vse, ki iščete nove priložnosti za rast z ustvarjanjem novih blagovnih znamk ali virov prihodkov na splošno.

Ksenija Škrlj (Nubis):  Kako lahko marketing izkoristi digitalno preobrazbo? Za večji fokus na stranke. Za svojo boljšo pozicijo v podjetju.

Digitalna preobrazba je veliko več kot oglaševanje na družbenih omrežjih. Prinaša priložnosti za nove poslovne modele, inovativnost, večji fokus na uporabnike … V prispevku bomo videli, kako marketing lahko kreira in soustvarja rešitve na različnih področjih digitalne preobrazbe in s tem zagotovi pomembnejše mesto v podjetju. Dobili bomo tudi ogledalo, kje marketing v slovenskih podjetjih še ni vključen v proces digitalne preobrazbe in kaj s tem izgubljajo marketingarji. Prispevek bo ob praktičnih B2B- in B2C-primerih razširil obzorja in prinesel dodatne ideje.     

Mojca Ivanc (Triglav Skladi) in Ivor Bogunić (Yootree): Kako smo ustvarili naložbene rešitve za potrebe novih časov in ljudi – primer Triglav Skladi

V prispevku bomo videli, kako so pri družbi Triglav Skladi z aktivnim spremljanjem globalnih finančnih trendov in raziskovanjem individualnih želja uporabnikov oblikovali 4 nove naložbene rešitve  za potrebe novih časov in potrebe sodobnega človeka. Spoznali bomo kako so prepoznali te nove potrebe, razvili rešitve in jih tudi uspešno lansirali na trg. Zanimivo za vse, ki iščete načine prepoznavanja novih potreb svojih potrošnikov in kako svoje novosti učinkovito komunicirati svojim potrošnikom.

10:30 - 10:45
Odmor
10:45 - 11:45
Predavanje
Biti trajnosten« ni več dovolj za konkurenčno prednost – kako doseči več?
Prikaži opis programa

Žiga Vraničar (Narayan): Trajnost kot gonilo rasti nove oblike industrije prehrane in vloga marketinga pri tem                                                                                                  

Trajnost ni več »lepo je biti trajen«, ampak je lahko tudi temelj poslovne uspešnosti. Posebej v prehranski panogi, kjer se navade porabnikov spreminjajo v smeri drugačne prehrane. Narayan je podjetje s sedežem v Sloveniji, svoje izdelke prodaja v 70 tisoč trgovinah na 30 trgih in zadnjih pet let dosega vsaj 50-odstotno rast prihodkov. Njihova vizija je v regiji povezati celotno verigo od pridelave osnovne sestavine do prodaje »plant based« prehranskih izdelkov. Pri tem je trajnost je temelj njihovega poslovanja in rasti. V prispevku bodo pokazali, kako je lahko trajnost gonilo rasti, temelj ustvarjanja prihodkov in konkurenčne prednosti podjetja ter kakšno vlogo pri tem igra marketing.

Jure Šumi (Knauf Insulation): Trajnost ni več prednost, ampak nuja, če ne želimo izgubiti tržnega deleža

V gradbeni panogi stranke zahtevajo trajnostne rešitve, banke ugodneje financirajo trajnostne projekte, do sredstev EU težje prideš brez trajnostnega poslovanja … Tako da trajnost ni več prednost, ampak nuja za uspešno poslovanje. Prednost je v tem, kako v resnici trajnostno posluješ. V prispevku bomo spoznali projekte, ki jih vodi ali usmerja marketing na globalni ravni v skupini Knauf Insulation, in ki podjetju omogočajo ohranjati oziroma povečevati tržne deleže. Od analize Life Cycle vseh izdelkov, za transport volumsko optimiziranih izdelkov, sprememb embalaže, gradnje novih tovarn za ponovno uporabo že uporabljenih izdelkov … Ker trajnost ni omejena na skrb za okolje, ampak vključuje tudi družbeno trajnost, opolnomočene in angažirane zaposlene, bomo videli tudi primere, kako se pri Knaufu Insulation lotevajo tudi tega izziva.

Alenka Bizilj Kavrenčič (Iskraemeco): Vloga in orodja marketinga pri zasuku podjetja v trajnostno poslovanje

Iskraemeco je pred nekaj leti sprejel strategijo, ki jih usmerja v storitve, v ponudnika storitev in tehnologij v konceptih pametnih mest, e-mobilnosti, Energy IoT. Odzivajo se na pobude strank in prilagajajo svoje izdelke. V prispevku bomo videli, kako marketing in marketinška orodja pomagajo repozicionirati podjetje na globalnem trgu. Od vključenosti v razvoj novih izdelkov prek mednarodnega programa za otroke Zeleni pingvin, do uporabe marketinških orodij v pogovorih z odločevalci v EU … Zanimiv pregled vpletenosti marketinga v zasuk podjetja k trajnostnemu poslovanju.

Gašper Hren in Samo Krančar (Danfoss): Usmeritev na trajnost je »mindshift« za organizacijo in zaposlene – osebne izkušnje, kako okužiti organizacijo s trajnostjo

Samo in Gašper sta skupaj še z nekaj somišljeniki sledila viziji postati številka 1 v trajnosti v svoji panogi. Ob rednem delu so začeli spoznavati pričakovanja mednarodnih strank, pregledali notranje procesa, naredili analizo Life Cycle … Fokus na trajnost je prinesla spremembo njihove miselnosti. Trajnost je veliko več kot iskanje prihrankov. S svojimi rezultati so korporaciji »dali misliti«, da bi v prihodnje oblikovala oddelek za področje trajnosti … Njune izkušnje, kako »pognati« trajnost skozi svojo organizacijo, bodo tema predstavitve. Koristno za vse, ki verjamete v trajnost kot pomemben element poslovne uspešnosti in želite o tem prepričati svoje organizacije.

11:45 - 12:15
Odmor
Dan se po kruhu pozna – odmor z Žitom
12:15 - 13:00
Predavanje
Močnejši od cenovnih pritiskov
Prikaži opis programa

Podjetja so pod vedno večjim pritiskom dvigovanja cen surovin, inflacija se je vrnila na naše trge… Kako naj v takšnih razmerah deluje marketing, da bo podjetje, znamka v boljši poziciji? Kako dvigovati cene? Čakati in slediti ali biti prvi? Kako komunicirati s strankami?….Odgovore na ta vprašanja bomo iskali v pogovoru z Mitjo Pircem (Kearney), Mojco Pesendorfer (Atlantic Grupa),…

 

13:00 - 14:00
Predavanje
Marketingaši prihodnosti – boš med njimi?
Prikaži opis programa

Tanja Špende (Pivovarna Laško Union):  Kaj se lahko naučimo od »revenue managerja«? Spodbuda za marketing

Funkcija »revenue manager« je v nekaterih dejavnostih navzoča že nekaj let, v drugih se vse bolj razvija. Celovita skrb za prihodke in naložbe, identifikacija novih priložnosti na trgu, odločanje na temelju podatkov, in ne predvidevanj. Je mogoče navzočnost revenue managerja v naši ekipi dobra spodbuda k še boljšemu marketinškemu razmišljanju in delovanju? Smo lahko v prihodnje bolj uspešni pri svojem delu ravno zaradi te okrepitve ekipe? V prispevku bomo videli, kakšna je vloga revenue managementa in na katerih petih področjih deluje, ter spoznali nekaj konkretnih primerov, kako je pripomogla k uspešnejšemu poslovanju v Sloveniji in tujini. Koristno za vse, ki svojo vlogo v prihodnje vidijo še bolj v smeri skrbi za poslovanje podjetja.

Sanja Križan: Tudi ti imaš znanje, da greš (z njim) lahko na svojo pot

Sanja je dala odpoved korporativnemu delovniku in vsakodnevnemu divjanju vrtec-služba, služba-vrtec. Predstavila nam bo kako lahko z uporabo marketinškega znanja začnemo svoj posel. Pri njej je posel še toliko bolj zanimiv, ker pomaga drugim, da digitalizirajo in »produktivizirajo« svoje storitve – namesto prodajanja svojega časa, prodajajo »produkte«- in s tem prihranijo svoj čas in povečajo prihodke. Vse to v online svetu. Veliko izzivov za nekoga, ki ni bil rojen z mobilnim telefonom v roki. Kako narediti ta korak iz varnega korporativnega okolja in kako ti marketing pri tem zagotovo lahko pomaga? O tem govori zgodba Sanje Križan.

Zaključna okrogla miza:

Zakaj imam v teamu raje marketingaše generacij X ali milenijce kot tiste iz generacije Z? In zakaj je čustvena inteligenca obvezna oprema marketingašev?

Pogovor o prihodnosti profila marketingaša. Kakšno znanje in komnpetence moramo razviti, da bomo kompetenčni na trgu dela v prihodnje.

Pogovor bo vodila Urša Pučko (Internavti).

V pogovoru sodelujeta David Pivk (Nike) in Marjana Lavrič Šulman (samostojna svetovalka)

14:00 - 15:00
Kosilo
Zaključno druženje ob kosilu s Perutnino Ptuj
Prikaži opis programa

08:30 - 09:00
Registracija
Registracija in dobrodošlica Bakina Tajna
09:00 - 10:40
Predavanje
Imamo pogum za razvoj svojih blagovnih znamk
Prikaži opis programa

Lazar Džamić: Kako pripravljeni ste na nove načine gradnje svoje blagovne znamke?

V preteklosti so se blagovne znamke gradile predvsem na izkušnjah z izdelki, mešanici oglaševanja in promocij ter izkušnjah strank. Čeprav ti vidiki še vedno veljajo, zlasti v različnih državah, je na razvitejših trgih in predvsem v digitalnem prostoru narava znamčenja postala bolj večplastna in presega tradicionalne pristope – zlasti zunaj najožjega trga blaga za široko porabo.

Pri sodelovanju z različnimi sodelavci in strankami v preteklosti sem spoznal, da je treba blagovno znamko, pripravljeno na digitalno okolje, graditi na šest dodatnih načinov; z drugimi besedami − spremenila se je tudi narava znamčenja.

To je eden od razlogov, zakaj številnim blagovnim znamkam ni uspelo osvojiti digitalnega prostora in so nekatere digitalne platforme (na primer Youtube in Tiktok) večinoma prepustile vplivnežem.

Skratka, priča smo premiku od tako imenovanega modela prekinitve v trženjskih dejavnostih (med katerimi je oglaševanje najbolj opazno) k modelu povabila – biti tisto, čemur ljudje želijo nameniti svoj čas: to pa pomeni različne stvari, od izobraževanja in podpore do navdiha in grajenja skupnosti.

Alex Angel: Onkraj družbenih medijev: izkoriščanje polnega potenciala skupnosti za poslovno rast

Kot nekdanja vodja skupnosti pri Redditu z več kot desetletjem izkušenj s sodelovanjem z blagovnimi znamkami po vsem svetu je Alex Angel iz prve roke videla neizkoriščeni potencial, ki ga za poslovno rast pomenijo skupnosti. V tej predstavitvi bo povedala, kako lahko skupnosti vplivajo na organizacijo onkraj pobud v družbenih medijih, in razčlenila glavne kazalnike uspeha. Predstavila bo oprijemljive korake, s katerimi lahko marketinške ekipe izkoristijo polni potencial skupnosti pri spodbujanju evolutivne rasti. Če ste vložili čas in sredstva v razvoj občinstva svoje blagovne znamke in iščete poti, kako ga še bolj pritegniti, se morate udeležiti te predstavitve. Pridružite se nam in odkrijte moč skupnosti pri spodbujanju poslovne rasti ter se naučite, kako lahko svoja trženjska prizadevanja dvignete na višjo raven.

Dean Levačič (Agilcon): Izkoristite tehnologijo za svojo marketinško in tržno prednost – B2C in B2B
Tehnologija odločilno vpliva na naše marketinške prakse. Ampak, ali smo resnično pripravljeni maksimalno izkoristi vse njene koristi? Kako podjetje tehnološko organizirati in s tem aktivirati podatke, ki so na voljo, za boljšo komunikacijo in podporo strank v realnem času in na vseh kontaktnih točkah? Kako marketinške kampanje in lojalnostne programe personalizirati, jih avtomatizirati in oplemenititi s tako imenovanimi next best action? Kako se pripraviti na vse koristi AI pri oblikovanju uporabniške izkušnje v realnem času?  Nekaj odgovorov vam bo ponudil Dean Levačič. Koristno za vse v B2C ali B2B, ki ne želijo zaostajati na področju marketinške tehnologije.

10:40 - 11:00
Odmor
Ptujska mal’ca z razigrano Poli in moderno Slim&Fit
Sponzorji dogodka
11:00 - 12:30
Predavanje
Brez oklevanja uporabljamo AI
Prikaži opis programa

Boris Cergol (Endava): Dva koraka naprej od ChatGPT – kakšne bodo spremembe in priložnosti za porabnike in marketingarje?

Po prispevku boste imeli občutek, kakšne so bližnje novosti, ki jih bo omogočila umetna inteligenca, kakšne bodo novosti za nas porabnike in kakšne bodo nove možnosti za marketingarje. Zanimivo bo na primer videti, kakšen bo zelo kmalu lahko razvoj novih izdelkov in kakšno vlogo bomo sploh imeli marketingarji. Na drugi strani pa bodo nam, porabnikom, vse bolj dostopne nekatere storitve, ki so sedaj predvsem v dosegu premožnejših, denimo osebni asistenti, tutorji, coachi … Zanimivo za vse, ki bi želeli poznati dva, tri korake naprej od ChatGPT in se pripraviti na svojo prihodnjo vlogo.

Timotej Gracner (Petsy Labs): Performance marketing na steroidih: Praktični primeri uporabe tehnologije AI v marketingu

V prispevku bomo spoznali praktične posledice, ki jih je ChatGPT prinesel v delovanje marketinške ekipe hitrorastočega podjetja. Ne bomo kazali, kako sestavijo članek za objavo na družbenih omrežjih. Ampak bomo pokazali, kako sta se spremenila način in organizacija dela, kako so se spremenile zadolžitve posameznikov in njihove sposobnosti. Videli bomo, kakšne praktične posledice in vpliv na učinkovitost marketinške ekipe je prinesla nova tehnologija. Videli bomo, v čem so posamezniki boljši, ker tehnologijo aktivno uporabljajo že pol leta. Koristno za vodje marketinga in za marketingarje, ki ne želijo, da jih prehitijo vsi, ki tehnologijo uporabljajo, ne le spremljajo. 

Ursula Lavrenčič (KOBI): AI pomaga do boljših izdelkov, spreminja proces učenja in daje staršem nove izzive pri vzgoji otrok.

Poslanstvo KOBI je izumljati, oblikovati in razvijati orodja, ki otrokom pomagajo pri učenju branja. AI jim omogoča razvijati dodatne funkcionalnosti aplikacije, ki še izboljšajo otrokovo učenje branja, podjetju prihranijo stroške in čas. Bo pa tudi zelo spremenil način izobraževanja. Ursula nam bo predstavila, kako jim AI v praksi pomaga razvijati boljše rešitve, boljši produkt. Kot poznavalka AI, procesov učenja in mati treh otrok pa bo z nami delila tudi svoje razmišljanje, kako naj starši danes vodijo otroke pri uporabi AI, na kaj je treba biti pozoren, da bo umetna inteligenca v korist otrokovega razvoja.

Zenel Batagelj (Valicon) in Simon Cetin (Iprom) – »To bo f…« oziroma pogled dveh izkušenih marketingarjev na AI

Svoje videnje praktičnih priložnosti in dilem, ki jih AI prinaša marketingu, poslu in družbi, bosta predstavila Zenel Batagelj (Valicon) in Simon Cetin (Iprom). Kakšne priložnosti prinaša, kako vpliva na marketinške procese in akcije, kako boste raziskovali vedenje porabnikov v prihodnje, katere naše aktivnosti bo v celoti nadomestil AI, česa se pri AI lahko veselimo in česa naj se bojimo, kako naj se marketingar pripravi, da bo z AI še boljši pri svojem delu … Prisluhnite, da bo AI za vas priložnost in ne »kriza«.

12:30 - 13:30
Odmor za kosilo
Kosilo: Piknik dobrote iz Perutnine Ptuj
Sponzor dogodka
13:30 - 15:00
Predavanje
Končno marketinška agilnost v praksi
Prikaži opis programa

Jaka Kladnik (Switch to Eleven) in Rok Zajc (Bold.group): Samoorganizirani večfunkcijski timi sami skrbijo za svoj P & L, zaposlovanje, prodajno uspešnost ‒ prvi takšen uspešen primer v Sloveniji

Spoznali bomo ozadje mednarodno potrjenega primera vpeljave večfunkcijskih timov, sestavljenih iz predstavnikov generacije Z, ki samostojno skrbijo za delo z naročniki, prodajno učinkovitost, zaposlovanje v svojih timih in imajo svoj lasten P & L. Predstavili nam bodo svoje izkušnje, prednosti in tudi slabosti takšne napredne, agilne organizacije. Jaka Kladnik pa bo povzel iztočnice, kako bi podobno organizacijo lahko vpeljali tudi v marketinške oddelke podjetij.

Maja Treven (SKB banka): Agilnost marketinške ekipe vodi do večje uporabe naprednih analitičnih modelov in izboljšanje učinkovitosti direktnih marketinških aktivnosti

V prispevku bomo videli, kako deluje agilnost marketinga v praksi od plačilnih kartic, gameifikacije lojalnosti, gradnje skupnosti … V banki so sledili načelom agilnosti in dosegli večjo uporabo analitičnih modelov pri izboljšanju učinkovitosti digitalnih marketinških aktivnosti. Zanimivo za vse, ki želite agilnost in podatkovni pristop vpeljati v delovanje svojih ekip in podjetja.

Aleš Špetič (Klevio): Rock’n’roll iskanja »idealnega fita« med izdelkom in uporabniki

V prispevku bomo slišali nekaj izkušenj, kaj je v stanju nenehnih sprememb in kriz pomembno za uspešno inoviranje in iskanje prave ponudbe za pravi trg. Klevio je svojo ponudbo in svojo ciljno skupino uporabnikov v štirih letih nekajkrat popolnoma zamenjal. Produkt, ki se je Alešu na začetku zdel briljanten, je danes povsem drugačen. Namenjen je tudi povsem drugi ciljni skupini. Vmes je spoznaval svet glasbenih studiev, bolnišnic, svet Airbnbja, poslovnih prostorov v zgodovinsko zaščitenih objektih … Aleš nas bo popeljal skozi to konstantno spreminjanje, zavračanje in iskanje novih ciljnih skupin in z nami delil glavne nauke in tehnike, ki so mu pomagali na tej poti. Koristno za vse, ki želite najti idealno ujemanje med izdelkom in uporabniki.

Matjaž Butara (BigBang): Edinstvena praksa uspešnega povezovanja eNPS, NPS in prodajnih rezultatov/KPI v Sloveniji

Spremljamo NPS, spremljamo prodajne rezultate, spremljamo razpoloženje zaposlenih …, a kako vse to povezati v učinkovit sistem vodenja prodajnih ekip s ciljem doseganja prodajnih ciljev? V BigBangu vsakih 14 dni spremljajo eNPS in lahko predvidevajo, kako se bodo gibali prodajni KPI oziroma znajo ob slabših prodajnih rezultatih takoj poiskati vzroke v percepciji zaposlenih in kupcev ter se ustrezno odzvati. V praksi so potrdili povezavo med eNPS, NPS in prodajno uspešnostjo. Bi radi dokazovali učinke svojih marketinških aktivnosti – prisluhnite Matjažu.

15:20 - 16:00
Predavanje
Odločno vodimo marketing
Prikaži opis programa

Spoznanja, napake in nauki v trženju – pogovor z Zoranom Vučinićem, nekdanjim operativnim direktorjem družbe Coca-Cola Severna Amerika in članom nadzornega sveta Atlantic Grupe

Pridružite se nam pri iskrenem pogovoru z Zoranom Vučinićem, nekdanjim operativnim direktorjem družbe Coca-Cola Severna Amerika, ki nam bo razkril svoje poglede na to, kaj je potrebno za uspeh blagovne znamke na današnjem konkurenčnem trgu. Vučinić ima dolgoletne izkušnje na širokem geografskem območju, v družbi pa je bil odgovoren za največji proračun za trženje, tako da ima ogromno znanja o ključnih dejavnikih, ki spodbujajo poslovno rast in trženje.

V pogovoru, ki ga ne smete zamuditi, bo Zoran Vučinić prikazal svoje razmišljanje za izvršne direktorje in direktorje trženja, ki želijo zgraditi tržno uspešno blagovno znamko. Od razumevanja globalnega porabnika, krmarjenja med izzivi globalnih trgov do ohranjanja prednosti pred konkurenco – Vučinić nam bo prenesel svoja spoznanja o uspehu blagovnih znamk in praktične nasvete, kako se izogniti pogostim pastem.

16:00 - 16:40
Predavanje
Odločno vodimo marketing
Prikaži opis programa

Kakšen bo marketing manager? Kako bo vodil svojo ekipo? Kje bo dobil svojo ekipo?

Pridružite se nam na predavanju, na katerem bomo razpravljali o lastnostih uspešnega marketinškega managerja. Sogovorniki iz malih in velikih podjetij bodo delili svoje videnje kompetenc, potrebnih za to vlogo, in vam ponudili dragocene nasvete, ki jih lahko uporabite pri svojem delu. Kako bomo vodili svoje ekipe? Kako bomo sploh pritegnili in zadržali potreben kader? To je redka priložnost, da se učite od tistih, ki so uspešno krmarili med izzivi vodenja marketinških skupin in kampanj. Ne zamudite! Ne zamudite! Z nami bodo Stella Korošec (Equa), Tea Dora (Outfit7) in Miha Pahulje (Zavarovalnica Sava).

Pogovor bo vodila: Marjana Lavrič Šulman, samostojna svetovalka

16:40 - 17:00
Odmor
Degustacija z Barillo in druženje z Radio 1 80’s
Sponzorji dogodka
17:00 - 18:15
Predavanje
Samozavestno uresničujemo podjetniške ideje
Prikaži opis programa

Bojan Šturm (Qonverto): Kako smo splezali iz »doline solz« oziroma brutalno odkrito o padcih in vzponih e-poslovne znamke Sugaronly

Pred letom dni so bili prepričani, da bodo brez težav na trge zahodne Evrope poslali novo znamko hitre mode. Poznali so zakonitosti e-poslovanja, performance marketinga, ujeli bodo val Tiktoka … Začetne hipoteze se, žal, v praksi niso potrdile. Bojan Šturm nam bo predstavil, kako so analizirali položaj, v katerem so se znašli, in kakšne ukrepe so vpeljali za dvig konverzije, dvig vrednosti košarice in izboljšanje dobičkonosnosti projekta. Izjemno koristno za vse, ki ste oziroma razmišljate o svojem e-poslovanju.

Primož Ogrizek (Aroma Global): Z zgodbo, fokusom na celovito izkušnjo in optimizacijo prodajnega spleta do mednarodne širitve v zasičeni panogi; primer aRoma

Spoznali bomo zgodbo nastanka blagovne znamke sladoleda z italijanskim pridihom in močno željo po rasti. Od kod ideja poskusiti zgraditi novo znamko v »sladoledni panogi«, ki je že tako zasičena, kako se je znamka poskusila širiti in kako se širi danes ter predvsem, kako je za uspeh treba obvladovati vse od kakovosti izdelka, njegovega videza, cenovnega spleta do upravljanja izkušenj strank. Zgolj za primer – kaj menite, se bolje prodaja sladoled »piccolo«, »grande«, »regolare« …? Prezentacija za vse, ki razmišljate, na kaj vse je treba misliti, če želimo danes zgraditi novo znamko v zasičeni panogi.

Tina Mele (TheGreenWitch): Kako doktorica medicinske znanosti postane spletna podjetnica, »zelena čarovnica«?

V prispevku bomo slišali, kako je doktorica medicinske znanosti, z redno zaposlitvijo v farmacevtski korporaciji, postala spletna podjetnica, ki lahko od svoje ljubezni do naravnih zelišč, poučevanja, nasvetov po spletu mirno živi. Dovolj zasluži, dela, kolikor želi, kjerkoli želi. Sama izboljšuje svoje programe in širi svoj posel. Lep primer poguma in kako lahko vsako ljubezen obrnemo v uspešen poslovni model. Lep primer enostavne digitalizacije svetovanja o naravnih zeliščih.

Bit Sever in Gregor Boštjančič: Ljubezen do videa te popelje okoli sveta in omogoči nov poslovni model

Bit in Anže Sever nista nameravala imeti popotniške oddaje na TV Slovenija. Bit je bil samo zelo navdušen nad videoprodukcijo. Gregor Boštjančič pa je želel ustanoviti agencijo za potovanja po svetu, a je pandemija njegovo idejo ustavila. Poti so se križale in rojevali so se novi projekti, vlogi, stran na Youtubu, oddaje …. dopolnjeval se je poslovni model. In sedaj imata Bit in Anže tudi oddajo na TV. V prispevku bomo spoznali, kako so iz ljubezni do videovsebin in potovanj začeli graditi ponudbeni splet različnih vsebin in kam se želijo še širiti. Zanimivo za vse, ki razmišljate o novih kanalih prihodkov ali kako iz svojega hobija narediti posel.

18:15 - 18:30
Predavanje
Presenetite, ponudite nekaj več kot ste obljubili
18:30 - 19:00
Odmor
Druženje z Argeto
Sponzor dogodka
19:00 - 20:00
Podelitev nagrad
Podelitev nagrad Marketinška odličnost
Prikaži opis programa

Marketing je srce podjetja, je tisti, ki žene podjetje naprej, zato mora biti vedno v izjemni kondiciji. Le najboljši v svoji stroki si lahko prislužijo nagrado Marketinška odličnost, zato smo prepričani, da tudi vaš projekt ne sme manjkati. Marketinške projekte, za katere menite, da so med najboljšimi v državi, lahko letos prijavite v eno od štirih kategorij:

 • Odličnost marketinške strategije (Za celovit spekter marketinških aktivnosti, ki zajema širši spekter marketinških aktivnosti in razmišljanja)
 • Odličnost trajnostnega delovanja (Za izrazito trajnostno usmerjene projekte s pozitivnimi družbenimi in/ali okoljskimi učinki)
 • Marketinška odličnost kot odziv na izredne okoliščine (Projekti ali rešitve, ki jih je podjetje uvedlo kot odgovor na posebne okoliščine; novega konkurenta na trgu, dvig cen surovin, spremembe v panogi, družbeno dogajanje, združevanje/prevzem podjetij, izguba dela trga …)
 • Odličen korak pred drugimi (Novost ali inovacija na enem od 7P, nov poslovni model, transformacija/optimizacija poslovnih procesov …)

Člani strokovne komisije so …
Strokovna komisija v vsaki kategoriji izbere zmagovalca, podeli pa tudi glavno nagrado. Člani strokovne komisije so strokovnjaki, izkušeni marketinški direktorji ter direktorji različnih področij v najuspešnejših slovenskih podjetjih. S svojimi projekti boste morali prepričati Petro Čadež, direktorico marketinga, SPP delikatesni namazi v Atlantic Drogi Kolinski, Janeza Rakuščka, izvršnega kreativnega direktorja v agenciji Luna/TBWA, Mojco Avšič, direktorico marketinga in uporabniške izkušnje v Petrolu, Jureta Bohinca, direktorja marketinga v A1, Živo Čižman, podpredsednico marketinga v Outfit7, Leona Korošca, direktorja zimske divizije in podpredsednika skupine Elan, Andreja Krajnerja, direktorja komunikacij v NLB-ju, Viktorijo Radojević Mavrič, izvršno direktorico marketinga in razvoja v Skupini Mercator, Vesno Žabkar, redno profesorico za področje trženja na Ekonomski fakulteti UL ter Špelo Žorž, direktorico v agenciji Shift.

Sponzor dogodka
22:00 - 02:00
Zabava
Zabava v News Cafe
Prikaži opis programa

Zabava z DJ-jem in udarnim glasbenim presenečenjem.

08:30 - 09:00
Predavanje
Dobro jutro s Fructalom!
Sponzor dogodka
09:00 - 10:30
Predavanje
Imeti jajca – Dvignimo digital na naslednjo stopnjo
Prikaži opis programa

Kristen Laina White (Nike): Prihodnost e-trgovine? Bodite bolj osebni, odločni in praktični

Po veliki rasti v zadnjih letih je elektronsko poslovanje pred številnimi izzivi. Kako spodbujati zvestobo in povezanost s svojimi strankami ter ustvariti pomenljivejše poslovanje in odnose? Kako zagotoviti nadaljnjo rast spletne prodaje? O čem morajo razmišljati tržniki, ko poskušajo podpreti elektronsko poslovanje svojih blagovnih znamk? Trgovci na drobno in blagovne znamke bi morali razmisliti, kako ustvariti bolj osebno izkušnjo elektronskega poslovanja, kako graditi z namenom in kako biti praktični za stranke. Kristen White bo svoje misli podkrepila s primeri iz različnih panog. Če želite še bolj razviti svoje elektronsko poslovanje, se nam pridružite na tej predstavitvi.

Jure Knehtl (WeScale): Hrabro preverite ali je vaš performance marketing lahko učinkovitejši

Performance marketing je mogoče najbolj izrabljana beseda zadnjega obdobja digitalnega marketinga. Vsi bi tudi želeli takojšne, instantne in velike učinke. Velikokrat smo razočarani. Jure Knehtl bo na osnovi večletnih izkušenj pripravil pregled, kako v resnici uspešno povezati vse spletne kanale in pripraviti svojo spletno trgovino za hitro rast, kje naredimo največ napak, kakšen freamwork uporabiti in kako poskrbeti za učinkovit performance marketing v Sloveniji in tujini. Koristno za vse, ki so se pripravljeni pogledati v ogledalo in narediti odločen korak naprej k resnično učinkovitejšemu performance marketingu.

Mirela Čanić: »Digital marketing’s hall of shame« – najpogostejše B2B- in B2C-napake, iz katerih se še vedno lahko učimo

Mirela Čanić nam bo postavila ogledalo. Vodila nas bo skozi primere najpogostejših napak, ki jih še vedno delamo v digitalnem marketingu. Tako B2B kot B2C. Od zanemarjanja temeljev e-poštnega marketinga, neupoštevanja komentarjev strank, ignoriranja poziva k nakupu … Dobili boste kratek opomnik, kaj so največje napake pri digitalnem marketingu. Zato, da jih sami ne bi ponavljali.

Mark Mavretič (Synthesia): Kako smo zgradili »mašinerijo« za rast B2B?

Katera preprosta načela so Synthesio, največjo platformo na svetu za ustvarjanje videovsebin z uporabo UI, postavila ob bok najuspešnejšim podjetjem? Kako lahko marketinška ekipa zagotovi predvidljivo rast podjetja? Lahko FB in IG uspešno delujeta v B2B-okolju in zakaj sta v prvi vrsti za uspeh pomembna pogum in kreativnost? Mark Mavretič je eden izmed prvih zaposlenih v ekipi za rast Synthesie in z nami bo delil konkretne odgovore na zgornja vprašanja.

10:45 - 12:15
Predavanje
Pogumno kreiramo kulturo inovativnosti
Prikaži opis programa

Andraž Tori (Outbrain): »Don’t die“

V prispevku bomo spoznali izkušnje, izzive, ključne nauke s področja inovativnosti in razvoja, ki jih je Andraž Tori pridobil skozi razvoj Zemante in sedaj vodenja razvoja v Outbrainu. Kako on vidi ključne dejavnike, ki vplivajo na razvoj novih rešitev, kaj so »blockerji«, kako pivotirati v manjši organizaciji in kaj to pomeni za večjo globalno organizacijo, kakšna je vloga vodji… Koristno za vse, ki želite biti gonilo razvoja, inovativnosti, vpeljave novosti v svojih organizacij.

Rinalda Klemenčič (Zavarovalnica Sava): Pridobivanje prednosti skozi inovacije – proces, metode in rezultati

Mogoče ima kdo napačen vtis, da je zavarovalništvo »počasna« dejavnost. Ni bila in tudi ne bo. Zato najboljši s konkurenco tekmujejo tudi v razvoju novih rešitev. V prispevku bomo spoznali, kako se inoviranja lotevajo v Zavarovalnici Sava – kakšen šeststopenjski proces uporabljajo, kakšne metode za vključevanje uporabnikov in kako inovacije vrednotijo, da so tudi tržno uspešne. V zadnjem obdobju so razvili več kot 20 različnih rešitev – z nekaterimi so bili prvi na trgu in jim konkurenca lahko zgolj sledi. Koristno za vse, ki želite biti hitrejši in uspešnejši v inoviranju svoje ponudbe glede na svojo konkurenco.

Filip Remškar (Castoola): Televizija ni »mrtva« – sila se prebudi. Ciljano TV oglaševanje.

Televizija je še vedno prevladujoča velesila oglaševalskega ekosistema. Vendar pa je televizijsko oglaševanje dolgo »spalo na lovorikah«, medtem ko so digitalni mediji in družbena omrežja vidno načeli njeno prevlado in jo tudi prehiteli.

Skokovit tehnološki razvoj in drastične spremembe navad gledanja so televizijsko oglaševanje postavili pred veliko preizkušnjo. Toda televizija je v zadnjih letih vendarle doživela odločilen premik. Televizijsko oglaševanje je izkoristilo prednosti digitalnega sveta in jih uspešno preneslo na največji ekran v gospodinjstvu. In tako smo stopili v novo dobo digitaliziranega televizijskega oglaševanja, ki ga poganja najboljše televizije in spleta, to je ciljano TV oglaševanje.

 

 

12:30 - 13:30
Predavanje
Končno odkrito in direktno o marketinških resursih
Prikaži opis programa

Ranko Jelača (Lactalis Group): »Mastering marketing budget« – praktične izkušnje

V prispevku bomo videli, kako izkušeni menedžer razmišlja, ko mora sestaviti proračun za različne trge. Kaj je prvi pogoj za uspešno načrtovanje, kako se odločati, koliko vložiti v določen segment marketinga, koliko investirati v nov komunikacijski kanal, koliko vlagati, če prodaja na določenem trgu pade oziroma raste … Pridružite se nam in imeli boste enkratno priložnost vpogleda v razmišljanje, ki je gotovo uporabno tudi v drugih panogah.

Katarina Pivk Kreft (Kotanyi): Kako v turbulentnih obdobjih uspešno braniti omejena marketinška sredstva – praktični primer Kotanyi

V zaostrenih razmerah je proračun vedno ena od akutnih tem. Pogosto govorimo o zmanjševanju sredstev, črtanju ali prelaganju aktivnosti … Katarina Pivk Kreft bo z nami delila svoje izkušnje in pristop, ki je pripeljal do ohranitve oziroma rasti budgeta tudi v zaostrenih razmerah. Kreativnost in iznajdljivost pri načrtovanju aktivnosti z omejenimi sredstvi vsekakor prispevajo k ohranitvi sredstev in pomembnosti marketinga znotraj podjetja. Zanimivo in koristno predavanje za vse, ki imate omejena sredstva, jih želite ohraniti/povečati in povečati svojo vlogo pri uspešnem poslovanju podjetja.

Odkrit pogovor Kako naj se marketingar loti budgetiranja v sedanjih razmerah? V pogovoru bodo sodelovali Mitja Pirc (Kearney), Ranko Jelača (Lactalis Group) in Katarina Pivk Kreft (Kotanyi).

13:30 - 14:00
Pogovor
Veliki finale 28. SMK Uspeh sledi pogumin
Prikaži opis programa

Dan Podjed (SRC SAZU): Kako postati junak našega časa?

Junaki iz pravljic in preteklosti so bili pogumni posamezniki in posameznice, ki so za nekaj časa odšli od doma, v neznano, se tam spopadli z nevarnostmi in si spotoma nabrali dragocene izkušnje. Nato so se vrnili v domačo skupnost, ki jih je sprejela z vsemi častmi. Danes junaki izginjajo tudi zato, ker se ljudje nimamo kam skriti in nimamo časa izginiti z »dogodkovnega obzorja«. V t. i. družbi spektakla moramo biti ves čas prisotni, priklopljeni in vidni, sicer ne obstajamo. Ves čas moramo s selfiji in drugimi objavami kazati, kaj počnemo, in potrjevati lasten obstoj. Junakinje in junaki se tako razblinjajo, nadomeščajo pa jih zvezdnice in zvezdniki ter vplivnice in vplivneži z omejenim rokom trajanja. Je res nastopil čas, ko »ne potrebujemo še enega junaka«, kot je prepevala Tina Turner? Ali pa je nastopil čas za nove junake našega časa? Zanimiv in koristen razmislek o novodobnem pogumu in junaštvu za vsakdanjo in občo rabo bo vplival tudi na kakovost vašega življenja in vam pomagal pri odklopu in odhodu v neznano.

14:00 - 15:00
Kosilo
Prigrizek in grižljaji z žara s Kotanyjem
Sponzor dogodka